OROSZVILAG.HU


Erdogan Bakuba látogatott

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-07-30 12:59:00  |  
Kecskeméti Gábor

Erdogan Bakuba látogatott

Azerbajdzsánnak most sokat jelent a török támogatás

 Erdogan Bakuba látogatott

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és Ilham Alijev azeri elnök négyszemközti megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a két ország eredményes együttműködését hangoztatták. Alijev elnök mindenek előtt azt emelte ki, hogy a török miniszterelnök alig egy hónappal azután, hogy pártja elsöprő győzelmet aratott a török parlamenti választásokon, rögvest Azerbajdzsánba látogatott, jelezve a két ország között meglévő kapcsolatok prioritásként való kezelését. Azerbajdzsán számára különösen fontos a török támogatás most, amikor a dél-kaukázusi ország és a Nyugat (USA) viszonyában elhidegülés észlelhető.

 „Ezek a kapcsolatok már a partnerség szintjén vannak, s ez a barátság és a testvériség elvén nyugszik.” – nyilatkozta Erdogan. Török kollégája szavait Alijev a következőkkel egészítette ki: „Kapcsolataink jelenleg minden területet lefednek, a török-azeri barátság és egység egy döntő pillanathoz érkezett, nem csupán bilaterális, hanem regionális szinten is.”

A két politikus zárt ajtók mögött tárgyalt arról, hogyan mélyíthetnék el a kooperációt katonai-védelmi, politikai, gazdasági és kereskedelmi kérdésekben is. A török-azeri kereskedelem összértéke 2010-ben elérte a 2.5 milliárd US dollárt. Az elhúzódó gazdasági válság ellenére az idei év első öt hónapjában már 1.4 milliárd US dollárnál járnak, s az év végéig minden valószínűség szerint elérik a 3 milliárd US dollárt. Ezen felül stratégiai lépéseket tesznek, hogy biztosítsák az azeri gáz Törökországon keresztül Európába történő szállítását, s hogy fejlesszék Azerbajdzsán legnagyobb, Kaszpi-tengerben található földgázmezőjét, a Sahdanizt. Arra az újságírói kérdésre, hogy Ankara és Baku miért nem képesek lassan három éve megállapodni a földgáz tranzitdíjáról, Erdogan azt válaszolta, utasították a két ország illetékes minisztereit, hogy erről mihamarabb kezdjenek tárgyalásokat.

Alijev elnök elítélte a július 14-i diyarbakiri merényletet, melyben 14 török katona veszítette életét, s kijelentette: Baku a legteljesebb mértékben elutasítja a Kurd Munkáspárt elnevezésű terrorcsoport akcióit: „Azerbajdzsán hivatalosan is terrorszervezetnek minősítette a Kurd Munkáspártot, ezért a török állam és nép mellett állunk az ellenük való harcban.” – tette hozzá Azerbajdzsán első embere. Erdogan miniszterelnök megköszönte Azerbajdzsán támogatását.

Alijev arra a török újságírói kérdésre, hogy az azeriek miért nem törölték még el a török állampolgárok vízumkötelezettségét, miközben Törökország már megtette ezt az azeriek esetében, Alijev azt válaszolta, hogy „Azerbajdzsán még nem áll erre készen”, de „azonnal meg fogják tenni, amint készen állnak rá”.

Alijev azonban kapott még egy kritikus kérdést a török sajtó helyszínen tartózkodó munkatársaitól. Nevezetesen azt, hogy Azerbajdzsánban még nem adtak ki olyan térképet, amelyen az Észak Ciprusi Török Köztársaságot önálló államként tüntetik fel. Erre az azeri elnök azt válaszolta, hogy ez „az ügy nem olyan egyszerű”, tekintve, hogy országának megoldatlan problémája van Örményországgal Hegyi-Karabah kérdésében. De hozzátette: „Amint eljön az idő, ez a kérdés is meg lesz oldva.”

(AzerNews, prezident.az)

Cimkék: Recep Erdogan, Ilham Alijev, Azerbajdzsán, Törökország
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat