OROSZVILAG.HU


Az USA elégedetlen Oroszországgal 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-07-31 12:02:50  |  
Gyóni Gábor

Az USA elégedetlen Oroszországgal 

Amerikai támogatás Grúziának 

 Az USA elégedetlen Oroszországgal 

 

Miközben szinte az egész világ Egyesült Államok lehetséges pénzügyi csődjével van elfoglalva, Washington diplomáciája az utóbbi napokban meglehetősen aktívvá vált, és a neokonzervatív évek szellemiségét idéző agresszív külpolitikai megnyilatkozásokat tett Azerbajdzsán, Oroszország, Irán felé.

A csőddel való foglalkozás mellett az USA Szenátusának most arra is jutott ideje, hogy a 2008-as grúziai ötnapos háború hároméves évfordulóján támogatásáról biztosítsa Grúziát és elítélje Oroszországot, amiért az, úgymond, nem teljesíti az általa vállalt kötelezettségeket.

A Szenátus által elfogadott dokumentum szerint Oroszország „megszállás alatt tartja” Abháziát és Dél-Oszétiát, és a mai napig nem tette lehetővé a grúz menekültek visszatérését Grúzia szakadár tartományaiba.

Tbilisziben sikerként értékelik az amerikai Szenátus állásfoglalását. Grúzia washingtoni nagykövete, Tejmuraz Jakobasvili szerint a Szenátus ezzel a lépésével ismételten kiállt Grúzia területi függetlensége mellett. A dokumentum a diplomata szerint „komoly alapot ad a jövőbeni lépések számára.”

 

(regnum.ru) 

 

Cimkék: USA, Szenátus, Oroszország, Grúzia, Abházia, Dél-Oszétia, ötnapos háború
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat