OROSZVILAG.HU


Japán-orosz együttműködés? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-08-06 21:37:03  |  
Kecskeméti Gábor

Japán-orosz együttműködés? 

A Marubeni és a Rosznyeft tárgyalásai 

Japán-orosz együttműködés? 

Japán-orosz együttműködés? A Marubeni japán energetikai vállalat az elmúlt napokban tárgyalásokat kezdeményezett a Rosznyeft orosz kőolajipari óriással abból a célból, hogy közösen termeljék ki az Ohotszki-tenger part menti vizeiben található kőolajat és földgázt. A Marubeni egyik vezetője bizakodásának adott hangot, s kiemelte: a földrajzi közelség, és az a tény, hogy a felvevő piacok (Japán, Tajvan, Kína, Korea) is rendkívül közel fekszenek a jövőbeli mezőkhöz, elősegítheti a megállapodást.

Oroszországnak több szempontból is komoly érdeke fűződik az eddig feltáratlan olajmezők kitermeléséhez: Szaúd-Arábia nemrég jelentette be, hogy a líbiai polgárháború miatt a világpiacon kiesett olajmennyiséget a szaúdi olaj kitermelésének növelésével kívánja pótolni. Ez megingathatja Oroszország helyzetét, mely hosszú ideje a világ legnagyobb olajtermelő országa. Másrészt Oroszország továbbra sem lábalt ki a gazdasági válságból, így szüksége van a nyersanyagimportból származó többletbevételekre, hogy államháztartási hiánycélját tartani tudja.

A Rosznyeft és Gazprom orosz állami cégeknek egyébként kizárólagos joga van az orosz part menti vizekben kőolaj és földgáz kitermelést folytatni. A Rosznyeft ráadásul a következő hónapban újabb engedélyeket kaphat az Ohotszki-tengernél folytatandó kitermelésre.

(EnergyPedia) 

Cimkék: Rosznyeft, Japán
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat