OROSZVILAG.HU


Megszüntetik a Gazprom beruházását Iránban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-08-31 16:36:45  |  
Kecskeméti Gábor

Megszüntetik a Gazprom beruházását Iránban

Az indok: a beruházás késlekedése

Megszüntetik a Gazprom beruházását Iránban

Irán megálljt parancsolt a Gazprom orosz energetikai óriásnak egy, az iraki határ mentén található kőolajmező feltárásánál. Az irániak indoka: a beruházás elhúzódhat.

Hamid Karimi iráni olajügyi miniszter a napokban hivatalossá tette: iráni olajcégekből álló konzorcium fog a Gazprom helyére lépni az „Azar” olajmező feltárásánál (és kitermelésénél). Irán az OPEC országok második legnagyobb exportőre és a világ negyedik legnagyobb nyersolaj termelője. Az ország szinte kizárólag az olajexportból él, ez adja az állami bevételek 80 százalékát. A naponta megtermelt 4.1 millió hordónyi olaj több, mint fele, 2.5 millió hordó exportra megy.

Az évekig tartó szankciók igencsak elrettentették a külföldi cégeket a beruházásoktól Iránban. Márpedig a külföldi energetikai vállalatok sokszor nagyobb tőkével és komolyabb technikai háttérrel rendelkeznek, mint az irániak.

Kérdés, hogy a Gazprom eltávolítása nem fogja-e továbbra is távol tartani a külföldieket Irántól, illetve kérdés az is, hogy ez a meglehetősen barátságtalan lépés hogyan befolyásolja az iráni-orosz viszonyt.

(AzerNews)

Cimkék: olaj, irán, gazprom, opec,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat