OROSZVILAG.HU


Az EU Közép-Ázsiába törne 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-09-14 10:37:34  |  
Gyóni Gábor - Kozma Tamás

Az EU Közép-Ázsiába törne 

Oettinger szerint Moszkvának ki kellene békülnie az őt megkerülő európai törekvésekkel 

 Az EU Közép-Ázsiába törne 

 

Nagyfokú előrelépés történt az Európai Unió és a Kaszpi-térség közötti energetikai együttműködések terén, miután szeptember 12-én az Európai Unió Tanácsa megadta a felhatalmazást az Európai Bizottságnak, hogy képviselje az uniót a transz-kaszpi gázvezeték rendszer kiépítését célzó tárgyalásokon Azerbajdzsánnal és Türkmenisztánnal.

Az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa felhívta a figyelmet a gázvezeték kiépítésének stratégiai jelentőségére. Ha az Azerbajdzsánnal és Türkmenisztánnal folytatott tárgyalások eredményesek lesznek, akkor lehetővé válik a Kaszpi-tenger alatt áthaladó, mintegy 300 kilométer hosszú tranzitvezeték kiépítése, melynek célja, hogy jelentős mennyiségű türkmén gázt továbbítson Európa felé a majdani Nabucco vezetéken keresztül.

Türkmenisztán ma a negyedik legnagyobb földgáz tartalékokkal rendelkező állam; a BP forrásai szerint 8 trillió köbméternyi tartalékkal bír. A gáztartalékok megléte jelentős exportpotenciált biztosít az országnak, amely többek között a Gazprom gázeladásainak a csökkenéséhez vezetett. Türkmenisztánból épültek már gázvezetékek Iránba és Kínába, és mérlegelik egy Afganisztánon keresztül Pakisztánba és Indiába tartó vezeték kiépítését is. Gurbanguli Berdimuhammedov türkmén elnök nyilatkozataiban egyre gyakrabban említi, hogy országa kész lesz Európának gázt szállítani, sőt a földgázlelőhelyekben gazdag keleti országrészekből már megkezdődött egy Nyugat-Türkmenisztánba a Kaszpi-tengerhez tartó vezeték építése is, így téve lehetővé az exportgáz majdani továbbszállítását Azerbajdzsánon keresztül Európába.

Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa felszólította Moszkvát, ne akadályozza az Oroszországot megkerülő Nabucco gázvezeték megvalósítását. Oettinger szerint a Nabucco gázvezeték része a „Déli Folyosó” projektnek, amely Oroszország megkerülésével teremtene összeköttetést Közép-Ázsia (ahol becslések szerint  világ legnagyobb földgáztartaléka rejtőzik) és az EU között. Az EU biztos szerint Oroszországnak meg kellene békülnie azzal, hogy Azerbajdzsánnak és Türkmenisztánnak joga van önálló döntéseket hoznia, s akkor ez európaiak is jobban bíznának a gázban, mint energiahordozóban. Oettinger elmondta, ha Moszkva megpróbálná gátolni a Nabucco megépítését, a Déli Áramlattal, vagy Bakura és Ashabadra történő nyomásgyakorlással, ő maga is kevésbé fog hinni annak, hogy a gázfegyvert nem politikai nyomásgyakorlásra használja Oroszország.

 

 

(regnum.ru, trend.az, BruxInfo) 

 

Cimkék: Nabucco, Déli Áramlat, Déli Folyosó, Günther Oettinger
Országok: Azerbajdzsán Türkmenisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat