OROSZVILAG.HU


Orosz-német katonai tárgyalások

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-09-15 12:14:28  |  
Kecskeméti Gábor

Orosz-német katonai tárgyalások

Fókuszban a kooperáció és az európai rakétapajzs

Orosz-német katonai tárgyalásokOrosz-német katonai tárgyalások

A mai napon Moszkvában találkozik Thomas De Maiziere német és Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter, hogy a lehetséges katonai együttműködésről és a kiépítendő rakétavédelmi rendszerről tárgyaljanak. Ezen kívül megbeszéléseket folytatnak a haderőreformról, amibe Oroszország éppen most vág bele.

Oroszország és a NATO 2010 novemberében, a lisszaboni NATO-Oroszország csúcson állapodott meg arról, hogy az európai rakétapajzs kiépítésében együtt fognak működni. A NATO azon az állásponton van, hogy két külön rendszert kell kiépíteni, melyek egymással információt cserélnek, míg Oroszország egy egyesített rendszert favorizál, ahol teljes mértékű az együttműködés.

Oroszország láthatóan feladta szilárd ellenállását az amerikaiak által tervezett európai rakétapajzs ügyében. Korábban ugyanis az orosz vezetés kijelentette: a rakétapajzs közvetlen biztonsági fenyegetést jelent Oroszország számára. A NATO és az Egyesült Államok ezzel szemben azt állítja, hogy a rakéták nem Oroszország, hanem az Iránból és Észak-Koreából várható rakétatámadások kivédésére szolgálnak.

(RIA Novosztyi)

Cimkék: németország, eu, nato, rakéta, usa, irán,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat