OROSZVILAG.HU


A NATO nem tudja megvédeni a Baltikumot? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-09-21 11:56:50  |  
Oroszvilag.hu

A NATO nem tudja megvédeni a Baltikumot? 

Egy orosz támadás esetén a NATO nem sokat tehet

 A NATO nem tudja megvédeni a Baltikumot? 

A finn hadügyminisztérium legfelsőbb iskolájának elemzői egy elképzelt orosz – balti-finn háború eseményeit szimulálták, és arra a következtetésre jutottak, egy orosz agresszió esetén a NATO képtelen lenne megvédeni a balti országokat.

Az elemzők szerint az orosz hadsereg már nem nagy tömegben támadó szárazföldi erőként írható le, hanem gyors reagálású, modern fegyveres erőről van szó.

Az orosz katonai erők nyugati elhelyezkedéséből arra lehet következtetni, egy esetleges agresszió esetén az oroszok a stratégiai objektumokat foglalnák el. Semmiféle széles frontvonalra, tömeghadseregekkel, mint ez az 1939-1940-es téli háború idején volt, nem lehet számítani.

A nyugat-európai fegyveres erők – kivéve a brit hadsereget – viszont siralmas állapotban vannak. Európában – leszámítva az amerikaiakat - nincs olyan katonai erő, ami ellent tudna állni egy orosz támadásnak. Oroszország ráadásul 2020-ig további 500 milliárd eurót szándékozik költeni fegyveres erői fejlesztésére.

Az orosz Nyugati Katonai Körzet – itt csoportosul az orosz fegyveres erők egyharmada - központja északnyugaton található. Az itt elhelyezett Iszkander-M rakéták hatósugara egész Finnország területére kiterjed. Kalinyingrád környékén modern, Sz-400-as orosz rakétavédelmi rendszerek találhatók, amelyek technikailag felülmúlják a hasonló nyugati eszközöket. Ezek hatósugara az egész Baltikumra kiterjed és sikeresen tudják blokkolni a NATO légierejét.

Összességében tehát, állítják az elemzők, a NATO aligha tudná megakadályozni egy fegyveres konfliktus esetén a Baltikum gyors orosz lerohanását.

 

(postimees.ee) 

Cimkék: Oroszország, Baltikum
Országok: Észtország Lettország Litvánia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat