OROSZVILAG.HU


Lassan épül a belorusz-venezuelai együttműködés

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-03-17 16:25:05  |  
Zelei Dávid

Lassan épül a belorusz-venezuelai együttműködés

Putyin elől Chávez karjaiba menekült Lukasenko. Fő témájuk az olaj - fő gondjuk a lassúság

Mint arról beszámoltunk, a Minszkbe utazó Vlagyimir Putyint kikerülve Venezuelába utazott Alekszandr Lukasenko, hogy Hugo Chávezzel tárgyaljon. De miről is szólnak mostanság a fehérorosz-venezuelai tárgyalások? A lazarillo.hu ennek járt utána.

 

2009 karácsonyán jelentette be Rafael Ramírez venezuelai energia- és olajügyi miniszter, hogy hazája és Belarusz kormánya huszonöt évre szóló, összesen nyolcmilliárd dolláros költségvetésű közös befektetésbe kezd, melynek célja, hogy az Orinoco menti, olajban gazdag övezet „Junín 1” elnevezésű blokkjában megkezdjék az olajkitermelést. Ramírez becslései szerint a „Junín 1” nagyjából kétmilliárd hordónyi nyersolajat rejt, s a gépek üzembe helyezése esetén akár napi kétszázezer hordó is kinyerhető a területből. A felek akkor úgy egyeztek meg, hogy a venezuelai CVP és a Belorusznyeft 60-40%-ban képviselteti magát a befektetésben.   

 

Lassan épül a belorusz-venezuelai együttműködés

 

Mostani, caracasi találkozójukon ugyanakkor kiderült, a projekt nem halad előre a kívánt mértékben: a kooperáció elősegítésére létrehozott közös pénzalapban a mostanra előírt 500 millió helyett mindössze 35 millió dollár pang, ami miatt Chávez elnök még Lukasenko látogatása előtt kifejezte nemtetszését. Mint hivatalos források utaltak rá, nem csak ez a projekt marad el messze az elvárásoktól: a két ország közti kereskedelmi forgalom mértéke is csak mintegy tizede a vártnak (kétmilliárd dollár helyett kétszázmillió). Még csupán a tervezés szintjén járnak a gázvezetékek, gépjármű-, traktor- és kamiongyárak venezuelai építései, melyhez belorusz segítséget várnak.

 

Ami az energetikai aspektust illeti, Chávez bejelentette, a most aláírt szerződés értelmében Venezuela napi nyolcvanezer hordó olajat ad el Minszknek, ami, mint gyönyörködve mondta, „nem tetszik a jenkiknek”, s szándék van arra is, hogy 15900-ről 20000 hordóra emelik a napi közös olajkitermelést, mely azonban még így is távol van a Ramírez által vizionált 200.000 hordótól.

 

A lassú haladást is pozitívan értékelő Lukasenko mai beszédében elmondta, az említetteken felül katonai kérdésekben is együttműködne a bolívari köztársasággal: az általa közelebbről meg nem határozott, belorusz segítséggel létrehozandó „egyedülálló védelmi rendszer” kiépítése szerinte „rövid idő alatt lehetővé tenné Venezuela számára, hogy békében élhessen”. 

 

(A kép forrása: petroleumword.com)

 

Cimkék: olaj
Országok: Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat