OROSZVILAG.HU


Janukovics jól jön ki a Timosenko-ügyből? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-10-12 09:34:33  |  
Oroszvilag.hu

Janukovics jól jön ki a Timosenko-ügyből? 

Ha az EU-nak fontosabb Ukrajna, mint Timosenko személye...

 Janukovics jól jön ki a Timosenko-ügyből? 

 

Az EU szerint Julia Timosenko elítélése egy politikailag motivált ügy részének tekinthető. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton azzal fenyegette meg Ukrajnát a tegnapi ítélet után, hogy Brüsszel felülvizsgálja vele való viszonyát. A politikus szerint a bíróság nem volt független, az ítélet pedig csalódást keltő.

Varsó szerint a Timosenko-ügy annak bizonyságát adja, hogy az ukrán bírói hatalom átpolitizált. Svédország szerint átpolitizált bírói ítéleteknek nincs helyük Európában. Franciaország úgy véli, Ukrajnában a jogállamiság sérült, ami viszont alapfeltétele a jövőbeni EU – ukrán együttműködésnek.

Moszkvában sem örülnek a fejleményeknek, hiszen ezek alapot adhatnak a korábbi gázszerződések felülvizsgálatára. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyancsak átpolitizáltnak nevezte a volt ukrán miniszterelnök ellen hozott ítéletet. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, kommentálva az ügyet, kijelentette, a legfontosabb, hogy a Timosenko által szignált szerződések érvényben maradnak,. Hozzátette: nem érti, miért szabtak ki hét évig terjedő börtönbüntetést a volt kormányfőre. 

Kijev abban reménykedik, már ebben az évben aláírják az EU és Ukrajna között a szabadkereskedelmi egyezményt (amiért Ukrajna lemondott az orosz-belorusz-kazah Vámszövetségben való részvételről), ám a Timosenko-ügyben hozott ítélet kérdésessé teheti Brüsszel és Kijev további viszonyát.

A Kommerszantnak nyilatkozó ukrán kormányzati források szerint viszont az EU valójában nem fogja kockára tenni az ukrajnai kapcsolatokat Julia Timosenko miatt, s nem akarja Ukrajnát Oroszország karjaiba lökni. Európában pontosan látják, hogy Kijev a Nyugat felé törekszik, „a Keletről érkező kolosszális nyomás ellenére is.” – mondta egy ukrán kormányzati forrás.

S valóban, Európában vannak, akik úgy gondolják, Julia Timosenko ügye nem is olyan fontos Ukrajna európai integrációs törekvéseihez képest, s szemet lehet hunyni fölötte.

Előfordulhat tehát, hogy a geopolitikai érdekeknek megfelelően Viktor Janukovics végül „megússza” némi dorgálással a Timosenko-ügyet, és jól jön ki a politikai ellenfele börtönbe zárásával végződő esetből.

 

 

Cimkék: Viktor Janukovics, Julia Timosenko, EU, Timosenko-ügy
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat