OROSZVILAG.HU


Javában folyik a Baku-Karsz vasútvonal építése

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-10-17 01:40:31  |  
Kecskeméti Gábor

Javában folyik a Baku-Karsz vasútvonal építése

Ha minden így halad, 2012-ben átadják a forgalomnak

Javában folyik a Baku-Karsz vasútvonal építéseJavában folyik a Baku-Karsz vasútvonal építése

A Baku-Tbiliszi-Karsz vasútvonal építésénél a grúziai és törökországi szakaszok 60 százaléka már készen van. A beruházás Grúzián keresztül köti össze az azeri fővárost a grúz és örmény határ közelében fekvő törökországi Karsz városával. Ha minden a tervek szerint halad, akkor már 2012-ben megkezdhetik a vasútvonal tesztelését. A grúziai szakaszra eddig 250 millió US dollárt költöttek, de a későbbiekben ez elérheti a 400 millió dollárt is. Azerbajdzsán 775 millió dolláros hitelt nyújtott Grúziának a költséges vasúti beruházáshoz, mivel a vasútvonalon számos műtárgyat építenek, többek között egy 4 kilométer hosszúságú alagutat is.

A három ország még 2007-ben írt alá megállapodást a vasútvonal megépítéséről, s a munkálatok még abban az évben elindultak. A vonal szállítási kapacitása évi 17 millió tonna lesz, de kezdetben csak évi 6.5 millió tonna teher és 1 millió fős utasforgalmat terveznek. A beruházás teljes értéke hozzávetőlegesen 1.2 milliárd dollár.

De Bakuban más, nagy volumenű vasúti beruházást is terveznek: a kelet-nyugati közlekedési folyosó mellett bele kívánnak vágni az Oroszországot Azerbajdzsánon keresztül Iránnal összekötő észak-déli közlekedési folyosó (jelen esetben szintén vasútvonal) építésébe. A három érintett ország már meg is állapodott, hogy konzorciumot hoznak létre, melyhez mindegyik ország 1 millió dollár tőkével járul hozzá. Az észak-déli vasútvonal létrejötte ráadásul Ukrajna, Skandinávia és a Baltikum érdeke is, hiszen így Oroszországon és Iránon keresztül átrakodás és kerülőút nélkül jutnának ki áruikkal az Indiai-óceánra. S ennek gazdasági hozadéka felmérhetetlen.

(azernews.az)

Cimkék: vasút, karsz, tbiliszi, baku, beruházás, teherforgalom, irán,
Országok: Grúzia Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat