OROSZVILAG.HU


Janukovicsot nem fogadják Brüsszelben 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-10-19 11:06:40  |  
Gyóni Gábor

Janukovicsot nem fogadják Brüsszelben 

Az orosz diplomácia örömtáncot lejt

 Janukovicsot nem fogadják Brüsszelben 

Elmarad Viktor Janukovics ukrán elnök október 19-re és 20-ra tervezett brüsszeli látogatása, az ok a Timosenko-ügy, amelyet az EU élesen kritizált. Az EU az ukrajnai igazságszolgáltatás függetlensége miatt aggódva halasztotta el a találkozót.

Miközben Janukovics és Medvegyev minapi donyecki találkozóján hivatalosan nem érintették a Timosenko-ügyet, kormányzati körök úgy tudják, a nem hivatalos beszélgetések során főként erről volt szó.

A donyecki találkozón Medvegyev ismételten felajánlotta Janukovicsnak, hogy Ukrajna csatlakozzon a Vámszövetséghez, ám Kijev egyelőre nem tervezi belépését ebbe a szervezetbe.

Kijevi kormányzati források szerint Janukovicsot felháborította Brüsszel reakciója a Timosenko-ügyre, mondván, az európaiak saját törvényeiket akarják diktálni egy független országnak és teljesíthetetlen követeléseket szabnak.

Kijev ezen a héten már nyilvánosan is meglebegtette, hogy alkalmasint felülvizsgálhatja az európai integrációs elkötelezettségét. Janukovics csapatában nyilvánosan is megpendítették: vajon van-e értelme aláírni az EU-ukrán alapszerződést, amelyben Brüsszel nem hajlandó egyértelmű elkötelezettséget vállalni Ukrajna EU tagságát illetően? Maga Janukovics kijelentette, Ukrajna nem siet az EU integrációval: „Nem akarok szívességet kérni. Partnerek vagyunk. Ha szükség van a tervezett találkozóra, készen állok. Ha nem, továbbrepülök (Latin-Amerikába).”

A kormányt vezető Régiók Pártja frakcióvezetője, Alekszandr Jefremov szerint elfogadhatatlan az a nyomásgyakorlás, amely Brüsszelből érkezik Ukrajna felé. De újabban Vlagyimir Litvin, a Rada elnöke, és Szergej Tihipko is inkább a FÁK-térségbe irányuló integráció ésszerűségéről nyilatkozott.

Egyes elemzők úgy vélik, Ukrajna zsákutcába került, immáron az EU és Oroszország számára is megbízhatatlan partner, amely túlságosan könnyedén változtatja meg stratégiai céljait. Lehet, hogy Janukovics lába alól kicsúszik a talaj: Ukrajna nem Belarusz, ahol Lukasenko széles körű népi támogatottságot élvez, és nincsenek oligarchák. Az európai kapcsolatokra számító ukrajnai üzleti körök megorrolhatnak Janukovicsra, ráadásul az európai integráció gondolata jóformán az egyetlen dolog, ami egyesíti Ukrajnát, az erről való lemondás érzékenyen érintheti Janukovics hazai reputációját.

Egy biztos, az orosz diplomácia örömünnepként élte meg az EU és Ukrajna közti kapcsolatok lehűlését. Egy, a donyecki tárgyalásokon részt vevő ukrán tisztviselő elmondta: amikor kiderült, hogy Janukovicsot nem fogadják Brüsszelben, az orosz diplomaták gratuláltak egymásnak, megjegyezve, Ukrajnának most már nincs hova mennie...

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta) 

Cimkék: Viktor Janukovics, Ukrajna, EU, Oroszország
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat