OROSZVILAG.HU


Mégsem esélytelen a WTO-tagság?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-10-27 22:32:10  |  
Kecskeméti Gábor

Mégsem esélytelen a WTO-tagság?

Svájc új javaslattal állt elő, Grúzia elfogadná

Mégsem esélytelen a WTO-tagság?

Köztudott, hogy Oroszország felvételét a WTO-ba (Világkereskedelmi Szervezet) egyetlen ország igyekszik megakadályozni: Grúzia. A kaukázusi állam azt kifogásolja, hogy az Orosz Föderáció független államként ismerte el Grúzia két, úgynevezett „szakadár” tartományát (Abházia, Dél-Oszétia).

Ha azonban Grúzia (és Oroszország) elfogadja a svájciak ötletét, megnyílhat az út a világ legnagyobb országának tagfelvétele előtt. Szergij Kapanadze, Grúzia külügyminiszter-helyettese elmondta: a svájci javaslat alapján nemzetközi megfigyelők dolgoznának a két tartomány határállomásainál. Grúzia már korábban követelte, hogy grúz vámőrök dolgozhassanak Abháziában és Dél-Oszétiában, de Oroszország ezt rendre visszautasította.

A grúz állam most jelezte: amennyiben Oroszország elfogadja a svájci kezdeményezést, megszavazzák északi szomszédjuk felvételét a WTO-ba. Makszim Medvekov, Oroszország WTO-megbízottja azt nyilatkozta, hogy már elemzik az ajánlatot, s néhány napon belül válasz érkezhet rá Moszkvából.

Az EU és az Egyesült Államok is bizakodásának adott hangot, hogy Oroszország akár már az év vége előtt a WTO tagja lehet.

(Radio Free Europe)

 

Cimkék: wto, abházia, dél-oszétia, eu, usa, kereskedelem,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat