OROSZVILAG.HU


Amerikai-orosz nézeteltérés Irán ügyében

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-03-19 13:28:56  |  
Gyóni Gábor

Amerikai-orosz nézeteltérés Irán ügyében

Moszkvai látogatáson az amerikai külügyminiszter

Amerikai-orosz nézeteltérés Irán ügyében

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a nukleáris fegyverek csökkentése és a közel-keleti válság ügyében érkezett Moszkvába, tárgyalásai mégis az iráni kérdés miatt maradnak emlékezetesek, hiszen ez ügyben nyílt nézeteltérés bontakozott ki az amerikai és az orosz külügyminiszter között.

Hillary Clinton rosszallását fejezte ki, amiért Moszkva atomerőművet épít Iránban. Teheránnak nincs joga békés célú atomenergiára sem, amíg nem oszlatja el a kétségeket afelől, hogy nem atomfegyver előállítása céljából hajt végre titkos programot – közölte az amerikai külügyminiszter.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amerikai kollégája mellett állva viszont azt mondta - megerősítve Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök e tárgyban tett kijelentését – mindenképpen befejezik az orosz segítséggel épülő buseri atomerőmű építési munkálatait, még a nyáron. A buseri atomerőmű, hangsúlyozta Lavrov, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyelete alatt áll.

Nem történt előrelépés a nukleáris fegyvereket korlátozó Start egyezmény felújításáról sem. Moszkva ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Államok ne telepítsen rakétavédelmi rendszereket Kelet- Közép-Európába.

 

(gazeta.ru)

Cimkék: Buser
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat