OROSZVILAG.HU


További orosz atomreaktor Iránnak?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-11-10 17:13:19  |  
Kecskeméti Gábor

További orosz atomreaktor Iránnak?

A szankciók ellenére is lehetséges

További orosz atomreaktor Iránnak?További orosz atomreaktor Iránnak?

Oroszországban már tárgyalják Irán javaslatát, mely alapján Oroszország további atomreaktorokat építene a buseri atomerőműben. Iránt mindeközben embargókkal sújtják.  

„Amennyiben a nemzetközi közösségnek nincs kifogása új atomreaktorok építése ellen, úgy érdemben foglalkozunk a javaslattal.” – nyilatkozták az állami tulajdonú Roszatom képviselői. Ha a projekt megvalósul, akkor külön iráni-orosz kormányközi megállapodásnak kell szabályoznia.

Az 1992-es iráni-orosz kormányközi megállapodásban négy atomreaktor megépítését tűzték ki. (Az első reaktort idén szeptember közepén helyezték üzembe.) Erre Alekszandr Uvalov, az Atominfo hírportál főszerkesztője hívta fel a figyelmet. Uvalov szerint a mostani bejelentésnek a nemzetközi szankciók ellenére is van jelentősége.

Oroszország ugyanis a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel kötött megállapodás szerint üzembe helyezheti az erőművet, nyersanyaggal láthatja el, illetve a kimerült uránt elszállíthatja. A megállapodás ebben a tekintetben teljes kontrollt ír elő Irán felett. Az atomerőmű befejezéséről 1995-ben állapodott meg Oroszország Iránnal. Az erőművet még 1975-ben még német vállalatok kezdték építeni, de az iráni forradalom és egyéb okok miatt megnyitása folyamatosan csúszott.

(RIA Novosztyi)

Cimkék: irán, naü, atomenergia, reaktor, szankció, embargó, busher, roszatom,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat