OROSZVILAG.HU


Szabadon engedtek egy orosz ügynököt

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-11-18 14:05:07  |  
Kecskeméti Gábor

Szabadon engedtek egy orosz ügynököt

Mindössze egy évet ült Lengyelországban

Szabadon engedtek egy orosz ügynökötSzabadon engedtek egy orosz ügynököt

Csütörtökön kiengedtek a lengyel büntetés-végrehajtás egyik börtönéből egy feltételezett orosz ügynököt. A lengyel hatóságok szerint ú.n. „alvó” ügynök, aki a kiszabott három éves börtönbüntetéséből mindössze egy évet ült le. Szabadon engedésének oka lengyel kormányzati források szerint az, hogy fogva tartása olyan komoly biztonsági intézkedéseket követelne meg, ami a lengyel börtön számára teljesíthetetlen.

Tadeusz Juchniewicz (legalábbis a lengyel források szerint így hívják az ügynököt) 41 éves, orosz nemzetiségű (állampolgársága, mint a kémek többségénél, kérdéses). 10 évet élt Lengyelországban, mielőtt 2009-ben egy titkos akció keretében letartóztatták.  A lengyel hatóságok szerint civilben üzletembernek álcázta magát, ám házában kódolt üzenetek küldésére alkalmas eszközöket találtak. Feltételezésük szerint ezzel továbbított információkat a lengyel hadseregről Moszkvába.

Juchniewicz a bíróságon ártatlannak vallotta magát, de tavaly decemberben egy zárt tárgyaláson három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Lebukása beleillik az orosz alvó ügynökök ellen indított 2010-es letartóztatási hullámba, amelynek keretében Anna Chapmant, a legcsinosabb kémnőt és kilenc társát a hidegháborút idéző fogolycsere keretében szállítottak vissza Oroszországba. A most szabadon engedett ügynök további sorsáról hallgatnak a források. Elképzelhető, hogy esetében is egy fogolycserével végződik gyors szabadulása.

(The Moscow Times)

Cimkék: lengyelország, ügynök, kém, kód, fogolycsere, anna chapman, tadeusz juchniewicz, börtön,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat