OROSZVILAG.HU


Arktikus olajvezeték

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-11-25 15:34:03  |  
Kecskeméti Gábor

Arktikus olajvezeték

Elsősorban az ázsiai igények miatt

Arktikus olajvezeték

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a napokban aláírt egy 3.6 milliárd dolláros beruházási tervet, melynek keretében kőolajszállító vezetéket építenek az arktikus területeken található kőolajmezőkhöz. Ezek a mezők az évtized végére Oroszország kőolaj exportjának tetemes részét adhatják. A kivitelező cég az állami monopólium védettségét élvező Transznyeft, mely Zapoljarje és Purpe között építi meg a vezetéket 2017-ig. Ezt elsősorban a Lukoil, TNK-BP és Gazprom-Nyeft olajvállalatok fogják használni, melynek éves szállítási kapacitása 45 millió tonna lesz. Amint megkezdődik a Jamal-félszigeti kőolaj kitermelése, a vezetéket tovább fogják bővíteni.

Nyikolaj Tokarev, a Transznyeft elnöke szerint az arktikus mezőkből 2020-ra 74 millió tonna kőolajat nyerhetnek ki, ami Oroszország jelenlegi kőolajtermelésének 15 százaléka lenne (ez évente összesen 500 millió tonna). A vezeték természetesen a már meglévő hálózathoz kapcsolódna, így lehetőség nyílna az „északi olaj” európai és ázsiai exportjára is. Egyes elemzők szerint az orosz állam elsősorban Ázsiában kívánja értékesíteni az olajat, hiszen ott akár drágábban és nagyobb mennyiségben vásárolnak, mint Európában.

Ezt támasztja alá a nemrég átadott Kelet-Szibéria – Csendes-óceán kőolajvezeték is. Így az ázsiai piacra történő szállítás már kifizetődővé válna.

Az arktikus beruházást még idén novemberben el akarták kezdeni, ez azonban kérdéses. Közben az eredeti finanszírozási tervek is megváltoztak: a Transznyeft eredetileg részvényesként akarta bevonni az üzletbe a TNK-BP-t, a Gazprom Nyeftet és a Lukoilt, de a legfrissebb hírek szerint egyedül vág neki a dollár milliárdokat igénylő befektetésbe. Növekvő kiadásait pedig egy módon fedezheti: a csővezetékek illetékének emelésével, amire szinte biztosan megkapja az engedélyt a szövetségi hatóságoktól.

A Transznyeft másik beruházása, a Baltikumi 2-es Vezetékrendszer befejezése decemberre várható. Ezen vezeték kapacitása évi 30 millió tonna lesz és Belaruszon keresztül az Európába irányuló exportot segíti elő. 2014-ben a beruházás második részében évi 38 millió tonnára növelik a vezeték kapacitását.


(The Moscow Times)

Cimkék: arktisz, sarkkör, olaj, kőolaj, vezeték, transznyeft, bp, lukoil, gazprom, tokarev,
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat