OROSZVILAG.HU


Oroszország válaszlépése

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-11-29 14:51:14  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszország válaszlépése

Üzembe helyezték a baltikumi radarállomást

Oroszország válaszlépéseOroszország válaszlépése
Az észak-atlanti és európai térségben történő rakétakilövéseket nyomon követő radarállomást helyeztek üzembe Oroszország baltikumi exklávéjában, Kalinyingrádban. Maga Medvegyev elnök is részt vett az állomás megnyitási ceremóniáján, aki „éppen” Kalinyingrádba érkezett látogatóba.

„Remélem az állomás jól fog működni és teljesíti a rábízott feladatokat.” – mondta az orosz elnök a radarállomás legénységének.

Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter a megnyitón elmondta: az állomás egyszerre 500 célpontot tud 6000 kilométeres körzetben figyelemmel követni. A kalinyingrádi állomás december elsején hivatalosan is az orosz rakéta előrejelző rendszer része lesz. Az orosz vezetés szerint az állomás mellé „a közeljövőben” Iszkander típusú rakéták fognak érkezni. Az orosz légvédelmi rendszer a jelenlegi rakéta megfigyelő állomásokkal már képes lesz bármilyen típusú és sebességű (legyen akár hiperszonikus) rakéta elpusztítására. Az új rendszer, mely magában egyesíti a légvédelmet, a rakétavédelmet, a rakéta előrejelző rendszert és az űrellenőrzési rendszert, várhatóan csütörtöktől áll munkába.

Medvegyev orosz elnök múlt héten jelentette be, hogy „fejlett támadó fegyverrendszerek”-et helyez el európai határai mentén, válaszul a NATO és az Egyesült Államok egyre nyíltabb kelet-európai rakétatelepítési terveire.

(RIA Novosztyi)

 

Cimkék: radar, rakéta, medvegyev, kalinyingrád, usa, nato, rakétapajzs,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat