OROSZVILAG.HU


Orosz rakéták Damaszkusznak

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-12-02 11:44:18  |  
Oroszvilag.hu

Orosz rakéták Damaszkusznak

A Jahontok csapását nem lehet kivédeni 

 Orosz rakéták Damaszkusznak

 

Miközben egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik Szíriára, Oroszország – úgy tűnik, tanulva a líbiai leckéből – ezúttal nem fordul szembe a vele stratégiai partneri viszonyban lévő közel-keleti országgal, hanem továbbra is támogatja azt. Ennek jele, hogy Bassár el-Aszad rezsimje jelentős orosz fegyverszállítmányokhoz jutott.

Oroszország Basztyion típusú partvédelmi rakétarendszereket, és hozzá Jahont (Onix) szuperszonikus sebességgel repülni képes manőverező robotrepülőgépeket szállított le a szíriai hadsereg számára.

Az orosz rakéták megjelenése Szíriában kiváltotta Izrael nyugtalanságát, nyugati értékelések szerint a Basztyion és a Jahont a legmodernebb fegyverrendszerek közé tartoznak, melyet lényegében lehetetlen semlegesíteni.

Azt pontosan nem lehet tudni, összesen milyen mennyiségben kap Szíria a nevezett fegyverekből, de orosz források szerint „még nem került sor a szerződés teljes mértékű teljesítésére”, és hátra van még a szíriai kezelőszemélyzet kiképzése is. Damaszkusz mindenesetre két Basztyion rendszerre számít, melyek mindegyike 36 Jahont rakétával van felszerelve. A Basztyionok lehetővé tennék Szíria számára, hogy teljes tengerparti területét lefedjék.

Izrael és az USA arra kérte Oroszországot, ne szállítsa le Szíriának a rakétákat, de Moszkva szerint nem kell félni attól, hogy a fegyverek terroristák kezébe kerülnének. Moszkva szerint a fegyverek eladásáról Szíria számára még 2007-ben született egy 300 millió dollár értékű szerződés.

A Jahont robotrepülőgépek 300 km-es hatósugárban képesek működni, 200 kg robbanóanyagot tudnak szállítani. Lényegében nincs olyan eszköz, ami védelmet tudna nyújtani ezen fegyverek ellen. A Jahont képes fregattokat, korvetteket elsüllyeszteni, és komoly károkat okozni a nagy vízkiszorítású hajókban.

 

(newsru.com) 

 

Cimkék: Basztyion, Jahont, Oroszország,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat