OROSZVILAG.HU


Orosz befektetések Afrikában

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-12-15 12:51:36  |  
Kecskeméti Gábor

Orosz befektetések Afrikában

Kína után Oroszország is megjelenne a kontinensen

Orosz befektetések Afrikában
Várható, hogy a közeljövőben komoly orosz beruházások indulnak meg a nyersanyagokban bővelkedő és feltörekvő piacokkal rendelkező kontinensen (Afrikában található a világ olajkészletének 10, aranykészletének 40 és krómkészletének 90 százaléka).

Igaz, néhány orosz vállalat már kiépítette hídfőit Afrikában: a Gazprom-nak komoly érdekeltségei vannak Algériában, a RusAl-nak Nigériában és Guineában, az Alrosa-nak Angolában, továbbá az Evraz fémipari csoportnak Dél-Afrikában. A Lukoil energetikai óriás pedig éppen most tervez befektetni 900 millió amerikai dollárt ghánai, elefántcsontparti és sierra leonei olajmezők kitermelésébe. Az orosz bankok sem zárják ki, hogy amint megerősödnek a kontinens társadalmainak középrétegei, már a pénzügyi szektorba is érdemes lesz invesztálni. Addig azonban marad a bányászat és nyersanyagtermelő szektor.

Azonban Afrika is gyorsan változik: a kontinens idei GDP növekedése bőven 5 százalék felett lesz (jövőre közel 6 százalékot prognosztizálnak), szerencsére kevesebb a politikai konfliktus, mint a megelőző években, évtizedekben és a makrogazdasági mutatók is egyre sikeresebb gazdaságpolitikát jeleznek. Ráadásul a befektetési környezet is egyre stabilabbá válik. Kérdés, hogy Oroszországnak sikerül-e hasonlóan jó pozíciókat szereznie az eddig elfeledett kontinensen, mint a közelmúltban Kínának.

(Russia Today)

Cimkék: afrika, beruházás, bányászat, olaj, kína, pozíciók, projekt, befektetés,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat