OROSZVILAG.HU


Törökország áldását adta a Déli Áramlatra

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2011-12-29 09:50:57  |  
Gyóni Gábor

Törökország áldását adta a Déli Áramlatra

Ezzel el is temette a Nabuccót? 

 Törökország áldását adta a Déli Áramlatra

Hosszas huzavona után a török hatóságok engedélyezték, hogy török tengeri területen haladjon át a tervezett, Ukrajnát délről megkerülő, Oroszországból Európába haladó Déli Áramlat gázvezeték. Az erről szóló dokumentumot már alá is írták a Gazprom és a török energetikai minisztérium képviselői.

A Gazprom vezetői közben ellentmondásosan nyilatkoznak a Déli Áramlat sorsáról. Alekszej Miller szerint lehet, hogy a vezeték meg sem épül, amennyiben Ukrajna kedvező feltételeket biztosít a Gazpromnak az orosz gáz európai exportjához.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom egy másik vezetője viszont úgy nyilatkozott, az Ukrajnával való tárgyalásoktól függetlenül sor kerül majd a Déli Áramlat megépítésére.

Bakui értékelések szerint Ankara döntése összefüggésben áll a francia parlament határozatával, amely büntethetővé teszi az örmény népirtás tagadását. Ennek következtében Törökország és Franciaország kapcsolatai elhidegültek. A Déli Áramlat megvalósítása értelmetlenné tenné az EU által támogatott Nabucco beruházást, ami Közép-Ázsiából Oroszország megkerülésével szállítana gázt Európába.

 

(regnum.ru) 

Cimkék: Törökország, Déli Áramlat, Nabucco
Országok: Ukrajna Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat