OROSZVILAG.HU


2012: török-örmény kapcsolatok

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-01-03 23:23:57  |  
Kecskeméti Gábor

2012: török-örmény kapcsolatok

Nem lesz érdemi előrelépés

2012: török-örmény kapcsolatok

Sztyepan Grigorjan örmény politikai elemző álláspontja szerint nem várható érdemi előrelépés a török-örmény kapcsolatokban, mivel 2012-ben parlamenti, 2013-ban pedig elnökválasztások lesznek a kaukázusi országban. S ezt még akkor is kizártnak tartja, ha Ankara kezdeményezné azokat.

Igaz azonban, hogy Törökország számára 2011-ben számos, sokkal nagyobb prioritást élvező külpolitikai kérdés került előtérbe: az arab tavaszt követő változások, a feszült szíriai helyzet, az izraeli és iráni kérdés. Jóllehet Ankara az elmúlt évben számos pozitív lépést tett a Törökországban élő örmény kisebbség érdekében, Örményország számára csak a megállapodások ratifikálása számítana. – tette hozzá Grigorjan. Annak ellenére, hogy a török vezetés biztosította az örményeket, hogy a megállapodásokról szóló tárgyalások nem maradnak félbe, szinte biztos, hogy a megbékélési folyamat el fog húzódni, és ezért a jövőben a két ország kapcsolata továbbra is bizonytalan marad.

"Jereván álláspontjának ilyen körülmények között is változatlannak kell maradnia, azaz támogatnia kell a megállapodások előfeltétel nélküli létrejöttét." – vonta le a konklúziót Grigorjan.

(News.am)

Cimkék: törökország, ankara, jereván, megállapodás, szíria, izrael, irán, kisebbség,
Országok: Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat