OROSZVILAG.HU


Szenzációs film Putyinról a BBC-n

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-01-20 10:01:49  |  
Gyóni Gábor

Szenzációs film Putyinról a BBC-n

Beismerések a "fuck offtól" a kémkedő kőig

 Szenzációs film Putyinról a BBC-n

A BBC négyrészes dokumentumfilm sorozatot kezdett vetíteni Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökről „Putyin, Oroszország és a Nyugat” címmel, melyben a politikus pályáját vázolják fel. A filmben megszólal többek között Dmitrij Medvegyev, Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Miheil Szaakasvili, Leonyid Kucsma és maga Putyin is.

A film első része George W. Bush és Vlagyimir Putyin történelmi, 2001-es ljubljanai találkozójával indít, amikor az amerikai elnök azt mondta, belenézett Putyin szemébe, és meglátta a lelkét benne...A film főleg Putyin külpolitikai tevékenységét taglalja. Az első részben bemutatásra került, hogyan vált Oroszország 2001. szeptember 11-e után a Nyugat egyik legfontosabb szövetségesévé. A filmben szereplő Szergej Ivanov (akkor az orosz Nemzetbiztonsági Tanács, jelenleg az Elnöki Hivatal vezetője) elmondta, a terrortámadás után a tálibok Amerika-ellenes szövetséget ajánlottak Moszkvának, amire a Kreml elutasítóan válaszolt, Ivanov szavai szerint a következőképpen: „Volt egy ilyen ajánlat, melyet mi a világon mindenütt ismert angol kifejezéssel hárítottunk el: fuck off.”

Miközben Putyin a Nyugat barátja lett, odahaza autoriter politikát valósított meg. Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök visszaemlékezése szerint amikor Putyin és az oligarchák egyik 2003-as találkozóján Mihail Hodorkovszkij korrupcióval vádolta a hatalmat, a milliárdos oligarchák szinte az asztal alá bújtak félelmükben. Hodorkovszkij ezen szavai kihívást jelentettek Putyin számára, az oligarcha pedig a szabadságával fizetett meggondolatlanságáért.

A filmben kisebb szenzációt keltett, hogy Tony Blair volt brit kormányfő egyik tanácsadója beismerte, London valóban kémkedési célokra használta fel azt a „követ”, amit öt évvel ezelőtt lepleztek le az oroszok, s ami akkor brit-orosz diplomáciai botrányhoz vezetett.

A második részben a 2004 utáni időszakról lesz szó, az ukrajnai „narancsos forradalomról”, Viktor Juscsenko volt ukrán elnök a „megmérgezéséről” fog nyilatkozni. Orosz elemzők szerint a „narancsos forradalom” kulcsfontosságú esemény volt az orosz belpolitika szempontjából is. Ettől kezdve Putyin – aki korábban azért számos liberális jellegű intézkedést tett – belpolitikai téren a keményebb kéz vonalát kezdte követni.

A harmadik, „Háború” című rész témája a 2008-as grúz-orosz háború lesz.

Az utolsó részben a 2008 utáni időszakról lesz szó, többek mellett Medvegyev tolmácsolásában. A jelenlegi orosz elnök várhatóan azt is elmondja majd, miért és hogyan esett rá Putyin választása elnökjelöltként 2007-ben.

 

 

(gazeta.ru) 

Cimkék: Vlagyimir Putyin, BBC, George W. Bush, Mihail Hodorkovszkij, "narancsos forradalom"
Országok: Ukrajna Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat