OROSZVILAG.HU


Terrorista merénylet előkészítése Bakuban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-01-21 17:35:52  |  
Kecskeméti Gábor

Terrorista merénylet előkészítése Bakuban

Iráni titkosszolgálatok a háttérben

Terrorista merénylet előkészítése BakubanTerrorista merénylet előkészítése Bakuban

Azerbajdzsán Nemzetbiztonsági Minisztériuma csütörtökön bejelentette: Bakuban élő külföldi állampolgárok ellen készülő merényleteket hiúsítottak meg. A hatóságok őrizetbe vették Raszim Alijev és Ali Huszejnov azeri nacionalistákat, akik Bakuban közismert külföldieket akartak likvidálni. A bűncselekményeket Balagardas Dadasov, az iráni Ardabilban élő azeri bűnöző szervezte, akit már régóta köröznek az azeri hatóságok banditizmus és emberrablás miatt.

A vámhatóság megkerülésével robbanószert és fegyvereket hoztak be a szomszédos Iránból, melyeket a merényletek során használtak volna fel. Azeri nyomozók szerint Dadasov az iráni titkosszolgálatokkal áll kapcsolatban, s még tavaly augusztusban „rendelte meg” a támadásokat.


Sógorának, a most letartóztatott Alijevnek, 150.000 amerikai dollárt ígért a bűncselekmények elkövetése után. Miután Alijev elfogadta az ajánlatot, Dadasov fényképeket adott át neki a likvidálandó személyekről (és autóikról), majd térképen megmutatta azok irodáit és otthonait. Dadasov több részletben összesen 9.300 dollárt adott Alijevnek a terrorcselekmény előkészítésére. Huszejnovot már Alijev szervezte be, mivel jól értett a kézi fegyverekhez. Alijev sikeres támadás esetén az összeg felét ígérte neki, amire Huszejnov igent mondott.

A most felgöngyölített ügy nem tesz jót az amúgy is feszültségekkel terhelt iráni-azeri kapcsolatoknak, s Teherán az ilyen provokációkkal csupán azt éri el, hogy egy Irán elleni esetleges koalícióban Baku is részt fog venni.

(Azernews)

Cimkék: baku, teherán, irán, terror, merénylet, dollár, emberrablás,
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat