OROSZVILAG.HU


Szaakasvili "rehabilitálva"

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-01-31 12:00:06  |  
Gyóni Gábor

Szaakasvili "rehabilitálva"

Obama teljes mellszélességgel a grúz elnök mellett

 Szaakasvili "rehabilitálva"

Mihail Szaakasvili grúz elnöknek - aki a 2008-as, Oroszországgal szemben vívott vesztes kaukázusi háború után jelentős mértékben izolálódott - hosszú idejébe tellett, amíg „rehabilitálta” magát nyugati szövetségesei előtt (Amerikában láthatólag nem szeretik a veszteseket).

Ennek a folyamatnak jelentős, talán befejező állomása a grúz elnök mostani washingtoni látogatása, melynek során Barack Obama elnök teljes mellszélességgel kiállt nemcsak Grúzia, mint ország, hanem az autoriter Szaakasvili-rezsim mellett is. „Üdvözöljük azt a demokratikus, átlátható modellt, melyet Szaakasvili elnök kialakított, nemcsak a hazájában, hanem általában véve a régióban.” – jelentette ki Obama.

Az amerikai elnök szerint a grúz modell más országok számára is példaértékű lehet.

Obama egy amerikai-grúz szabadkereskedelmi egyezmény megkötését, s azt ígérte Szaakasvilinek, támogatja Grúzia NATO tagságát (amit viszont a NATO európai tagállamai, Franciaország és Németország elleneznek – ez a két ország volt, amely 2008 tavaszán a bukaresti NATO csúcson megtorpedózta Ukrajna és Grúzia felvételét a NATO Partnerségi Akciótervbe).

Obama egy helyen érdekes módon elszólta magát, amikor azt mondta, üdvözli az intézményrendszer formálódását „in Russia”, amit viszont gyorsan javított. Az amerikai elnök a közös sajtótájékoztatón egyetlen szóval sem említette meg Abházia és Dél-Oszétia ügyét.

Szaakasvili a maga részéről azt ígérte, az eljövendő grúziai parlamenti választások demokratikusak lesznek, és nem lesz visszaút a múlt felé.

 

(gazeta.ru, president.gov.ge) 

Cimkék: Mihail Szaakasvili, Barack Obama
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat