OROSZVILAG.HU


Lavrov színt vallott

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-02-01 00:27:03  |  
Kecskeméti Gábor

Lavrov színt vallott

Oroszország továbbra is szállít fegyvert Szíriának

Lavrov színt vallott

A jelenleg Sydneyben tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy televíziós interjúban elismerte: Oroszország a nyugati államok szankciója ellenére folytatja fegyverszállításait a súlyos belpolitikai krízisben levő közel-keleti országnak.

„Szerződéseket írtunk alá, melyeket teljesítenünk kell.” – magyarázta az orosz külpolitika első embere. Ám szerinte a szállított fegyvereket nem a tüntetők ellen vetik be, s továbbra sem számolnak Asszad lemondásával: „Az orosz kormány nem foglalkozik azzal, hogy valakit lemondasson. Kormányzati rendszerek megváltoztatása nem a mi dolgunk.” – majd kijelentette: Oroszország sem ellensége, sem szövetségese Asszadnak.

Lavrov szavai – ismerve az orosz külpolitika irányvonalát az arab tavasz óta – nem meglepőek: Moszkva már Líbia kapcsán is kritizálta a nyugati államokat, hogy azok beleavatkoztak egy szuverén állam belügyeibe, s hasonló okok miatt nem támogatják az Irán elleni szankciókat sem. Igaz, ezekben az országokban az orosz vállalatoknak komoly érdekeltségeik vannak: Líbiában korábban az RZsD épített vasútvonalat, s az orosz olajvállalatok részt vettek a líbiai kőolaj kitermelésében (Kadafi ezredes támogatása miatt a jövőben esetleg megalakuló líbiai kormánnyal tárgyalási pozíciók éppen ezért gyengébbek lesznek), Iránba pedig atomerőmű blokkokat és fegyvereket szállítanak.

(aktuell.ru)

Cimkék: szíria, fegyver, líbia, irán, lavrov, külpolitika,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat