OROSZVILAG.HU


Konfliktuszónák a posztszovjet térségben

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-02-02 13:22:59  |  
Oroszvilag.hu

Konfliktuszónák a posztszovjet térségben

Karabah, Grúzia, Közép-Ázsia potenciálisan veszélyeztetett

Konfliktuszónák a posztszovjet térségben

 

James R. Clapper, az amerikai hírszerző hivatal igazgatója (DNI) jelentésében aggodalmát fejezte ki a kaukázusi és közép-ázsiai helyzet miatt.
Az amerikai hírszerző szervek szerint különös veszélyt jelent, nemcsak Washington, de Moszkva számára is a karabahi helyzet esetleges kiéleződése.
A grúziai alkotmányreform szintén csökkenti a dél-kaukázusi régió stabilitását, eszerint Mihail Szaakasvili ugyanis elnöki mandátumának lejárta után – megnövelt jogkörökkel – a kormányfői pozíciót foglalhatja el.
Amerikai értékelés szerint a közép-ázsiai rezsimek, megrettenve az arab tavasz fejleményeitől, liberális reformok helyett a totális kontroll kiépítésén munkálkodnak. Nem kizárt, hogy a 2010-es kirgizisztáni események mintájára ebben az évben is etnikai jellegű konfliktusok robbannak ki Közép-Ázsiában, és terroristák átszivárgása várható Pakisztánból és Afganisztánból. A leggyengébb láncszemnek Tádzsikisztán tűnik ebben a régióban.
Ami Oroszországot illeti, az értékelés szerint Putyin visszatérése a hatalomba több, mint egyszerű hatalomátadás, bár, Putyin a reformok helyett a meglévő politikai rendszer megőrzésére törekszik majd várhatóan. Oroszországban tehát megmarad az „irányított demokrácia” és a „klánkapitalizmus”.
 
(dni.gov)
Cimkék: Kaukázus, Közép-Ázsia, konfliktusok, Karabah, Grúzia,
Országok: Grúzia Azerbajdzsán Örményország Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat