OROSZVILAG.HU


Aláírják az új START-egyezményt 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-03-26 22:11:30  |  
Mezei Bálint

Aláírják az új START-egyezményt 

Oroszország és az Egyesült Államok elvi megállapodásra jutott

 Aláírják az új START-egyezményt 

„Az utóbbi húsz év legfontosabb egyezménye”

Az Egyesült Államok és Oroszország megállapodott a leszerelés folytatásáról

A dokumentumot április 8-án írják alá. Obama: „Az egyezmény nagyjából harmadával csökkenti az atomfegyverek számát, melyeket később áthelyezhetnek.”

Washington: Oroszország és az Egyesült Államok végül megegyezett atomfegyver-arzenáljaik jelentős csökkentésében. Az új START-megállapodást - az 1991-ben megkötött START-I. 2009 decemberében hatályát vesztette - 2010. április 8-án, Prágában fogják aláírni, mely az atomtöltetek számát legfeljebb 1550, míg a hordozórakétákét 800 darabban állapítja meg. A vállalás tíz év időtartamra érvényes, de további öt évre meghosszabbítható. A szerződés egyenlőre még csak szándéknyilatkozat, hiszen érvényét csak az amerikai Szenátus illetve a moszkvai törvényhozás kölcsönös jóváhagyásai után nyerheti el.

„A szerződés harmadával csökkenti az atomfegyverek számát” – mondta Obama. Az amerikai elnök különösen elégedettnek mutatkozott a dokumentum aláírása után, hiszen az egészségügyi reform elfogadtatása után egy újabb, jelentős választási ígéretét teljesítette. A Fehér Ház ura emelkedett hangnemben beszélt a történelmi egyetértésről, hiszen „ez az utóbbi húsz esztendő legszélesebb körű egyetértése és összefogása a leszerelés előmozdításáért. Ugyanakkor nem gyengíti a hazánkat védő és szövetségeseink biztonságát garantáló szükséges katonai hátteret, stratégiai mozgásteret. Ezzel a megállapodással Oroszország és az Egyesült Államok egyértelmű jelzést küldtek a világ felé, hogy erősíteni és vezetni kívánják a nukleáris leszerelés nemzetközi folyamatát; továbbá szavatolják, hogy minden ország felmérje és tartsa tiszteletben felelősségüket.”

„Összefüggésben a rakétavédelmi pajzzsal” – Dmitrij Medvegyev orosz elnök számára az egyezmény a két ország érdekközösségének bizonyítéka. A Kreml sajtóosztálya fontosnak tartotta kiemelni „a kölcsönös leszerelési vállalás a stratégiai támadó fegyverek illetve a védelmi rendszerek viszonyában tett kötelező érvényű megállapításait.” Ugyanezen közlemény hozzáteszi, hogy „a jövőben esedékes az összes támadó fegyverzet nemzeti területekre való áthelyezése, visszavonása is.” Az egyezmény kitér egy végrehajtó szerv, a bilaterális konzultációs bizottság létrehozására is, hogy így segítse a célok megvalósulását.

(Corriere della Sera)       

 

Cimkék: Start
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat