OROSZVILAG.HU


Oroszország és az "arab tavasz"

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-02-29 09:32:37  |  
Gyóni Gábor

Oroszország és az "arab tavasz"

Valójában a piacokért folyik a harc?

Oroszország és az "arab tavasz"

Mint ahogy Vlagyimir Putyin is célzott erre a jövendő orosz külpolitikai stratégiát összegző tanulmányában, az „arab tavasz” során bekövetkezett fordulatok a Mediterráneum térségében és a Közel-Keleten jelentős károkat okoztak az orosz gazdaságnak. Valóban, az események azt mutatják, a politikai változások nevezett régiókban ahhoz vezetnek, hogy az orosz cégek meglévő szerződéseket veszítenek el, kiszorulnak a térségből. A geopolitikai megfontolások mellett Oroszország ezért is állt ki egyértelműen Szíria mellett, ahová eddig mintegy 20 milliárd dollárt fektettek be orosz cégek.
Líbiában nagyon sokat veszített Oroszország: egy 2010-es szerződés értelmében Tripoli 1,8 milliárd dollár értékben vásárolt volna orosz fegyvereket, és felmerült a lehetősége, hogy az észak-afrikai állam 4,5 milliárd dollárért vesz majd katonai szállító repülőgépeket és légvédelmi eszközöket Moszkvától. 2,2 milliárd euró értékben az oroszok építettek volna gyorsvasutat Bengazi és Szirt között.
Bár az új líbiai vezetés elvben elismerte a régi szerződések folyamatosságát, de azzal kitétellel, hogy azok csak akkor érvényesek, ha nem merül fel esetükben korrupciós gyanú…
Líbiában tehát nagyjából ugyanaz ismétlődik meg, mint Irak esetében 2003-ban. Az amerikai-brit koalíció által lerohant országban számos orosz megrendelés, vállalkozás maradt függőben, több milliárd dollár értékben. Az orosz cégeket amerikaiak váltották Irakban. Amerikai vállalatok a közeljövőben becslések szerint 200 milliárd dollár értékben készek beruházni az iraki gazdaságba (mindenekelőtt az olajiparba), és az iraki hadsereg újjászervezése is az amerikai hadiipar megrendeléseit bővíti majd. Azaz Oroszország teljesen elvesztette az iraki piacot, ráadásul 2008-ban még Irak 8 milliárdod adósságát is leírta…
Szíria legutóbb 4 milliárd dollár értékben tett megrendeléseket orosz fegyverekre, orosz cégeknek pedig kb. 20 milliárd dollár értékben vannak érdekeltségeik Szíriában (infrastrukturális beruházások, energetika, turizmus). A közelmúlt tapasztalatai azt mutatják: egy esetleges fordulat Szíriában ahhoz vezet majd, hogy Oroszország elveszíti ebben az országban is gazdasági érdekeltségeit.
 
(Nyezaviszimaja Gazeta)
Cimkék: Oroszország, Szíria, Líbia, Irak
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat