OROSZVILAG.HU


Azerbajdzsán Hodzsalira emlékeztetett

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-03-06 11:00:56  |  
Gyóni Gábor

Azerbajdzsán Hodzsalira emlékeztetett

20 éve 613 azerbajdzsán civilt mészároltak le örmény fegyveresek

 Azerbajdzsán Hodzsalira emlékeztetett

Azerbajdzsán széleskörű kampányba kezdett a nyugati világban, melynek célja a húsz évvel ezelőtt, 1992 február végén történt hodzsali népirtás megismertetése a világ közvéleményével.

1992. február 25-26-án a Hegyi Karabahban található Hodzsali település ostroma során örmény fegyveresek több mint 600 azerbajdzsán nemzetiségű civilt mészároltak le.

Az évfordulón Azerbajdzsán amerikai lapokban fizetett hirdetésekkel, Párizsban konferenciával és filmvetítéssel, Argentínában és Lettországban emlékmenettel próbálta felhívni a figyelmet a Hodzsaliban történtekre. Baku szeretné elérni, hogy a hodzsali mészárlást hivatalosan is népirtásként ismerjék el (ezt már megtette Pakisztán és Mexikó, és Törökország is erre készül).

A legnagyobb támogató megmozdulásra persze Azerbajdzsán talán legközelebbi partnerénél, Törökországban került sor. Isztambulban nyolcvanezres tüntetés fejezte ki szolidaritását az azerbajdzsánok mellett.

Azerbajdzsán mellett kiállt az egyre szorosabb szálakkal a kaukázusi országhoz kötődő Izrael is: egy izraeli parlamenti bizottság a „XX. század század egyik legnagyobb tragédiájának” nevezte a hodzsali mészárlást.

Az azerbajdzsán kampány célja - amellett, hogy Karabah kérdésében megszerezze a Nyugat szimpátiáját - megtörni azt az örmény kampányt, amely kizárólag az örményeket ábrázolja az áldozat szerepében.

 

 

(eurasianet.org)

Cimkék: Hodzsali, Karabah, Azerbajdzsán, Örményország, népirtás
Országok: Lettország Azerbajdzsán Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat