OROSZVILAG.HU


Basescu az oroszokat magasztalja

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-03-13 10:16:00  |  
Gyóni Gábor

Basescu az oroszokat magasztalja

Érdekes fordulat

 Basescu az oroszokat magasztalja

 

Traian Basescu román elnök eddigi politikájához képest némileg váratlanul hirtelen Oroszországot kezdte dicsérni az Evenimentul Zilei román lapnak adott interjújában. Basescu szerint az orosz-román viszony „sokkal jobb, mint amilyennek látszik”. A román elnök igyekezett megnyugtatni Oroszországot, hogy a Románia területén elhelyezésre kerülő amerikai rakétavédelmi rendszer – ami ellen Moszkva élesen tiltakozik – nem irányul Oroszország ellen. Basescu szerint Oroszország katonapolitikai értelemben „érett állam”, és Románia számára sem jelent fenyegetést az amerikai rakéták elhelyezése.

Basescu az interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz-román viszony nemcsak konfliktusokkal írható le, hiszen Romániában jelentősek az orosz befektetések. Románia első embere méltatta az orosz üzletembereket, akikkel „semmilyen probléma nem volt”, ellentétben néhány nyugati céggel, mint például a Nokia, „amely egyetlen éjszaka alatt ezer munkahelyet hagyott itt maga után a válság kellős közepén. Az oroszok soha ilyet nem tettek.”

A román államfő a Gazprom irányába sem fukarkodott a dicsérő szavakkal. Ezen a télen Romániának rendkívüli gázmennyiségre volt szüksége, amit a Gazprom az első szóra teljesített, így aztán Románia nem maradt gáz nélkül, ellentétben más országokkal (pl. Olaszország). Basescu szerint a gázszállítás politikai kérdés is, ezért az orosz segítségnyújtás Románia irányába tanúsított politikai gesztusnak is tekinthető.

 

 

(evz.ro)

 

Cimkék: Basescu, Románia, Oroszország, román-orosz viszony
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat