OROSZVILAG.HU


Moszkva és Washington: egyeztetések

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-04-03 14:19:27  |  
Kecskeméti Gábor

Moszkva és Washington: egyeztetések

Szíria és Irán a középpontban

Moszkva és Washington: egyeztetések
<br />Moszkva és Washington: egyeztetések
<br />

A mai napon Washingtonban személyesen találkozik az orosz Biztonsági Tanács elnöke, Nyikolaj Patrusev és az amerikai elnök biztonsági tanácsadója, Thomas Donilon. Ezt megelőzően Patrusev, aki korábban az FSZB vezetője volt, találkozott az Egyesült Államok belbiztonságáért felelős miniszterasszonnyal, Janet Napolitanoval. Az orosz hírügynökségek szerint a következő témák kerülnek terítékre Patrusev és Donilon között: az amerikai rakétapajzs Európában, az afganisztáni, iráni és szíriai helyzet, a kábítószer elleni harc és az információs rendszerek védelme.

Az elmúlt napok hírei arra engednek következtetni, hogy Moszkva némileg korrigálta Szíriával kapcsolatos, eddig megingathatatlannak tűnő álláspontját. Szergej Lavrov ugyanis követelte, hogy a szíriai kormány vonja vissza csapatait az ellenzék területeiről. Eddig ugyanis Oroszország a kormánycsapatok és az ellenzéki erők közös  és egyidejű fegyverszünetét követelte. Majd néhány napja Moszkva
szabad utat engedett az uljanovszki NATO logisztikai bázisnak, s várható, hogy már a második negyedévben megkötik a megállapodásokat. Ráadásul az oroszok biztosan értesültek arról a tervről, hogy az izraeli légierő egy Irán elleni háború esetén azerbajdzsáni repülőtereket kíván használni. Moszkvában joggal tartanak attól, hogy nyárra elfogy a türelem Iránnal és Szíriával szemben, s háború törhet ki a két, egymáshoz közel fekvő állam ellen.

Ha a nyugati szövetségesek ellenőrzésük alá vonják Iránt, akkor megnyílik az út Közép-Ázsia felé, ami hagyományosan orosz érdekszféra, s már így is nem kevés bosszúságot okoz az oroszoknak, hogy Kína évről-évre komolyabb tényezővé válik a térségben.

Egyelőre senki számára nem világos, hogy a Moszkva és Washington közötti egyeztetéseket jó pozitív vagy negatív  előjelként kell-e értelmezni.

(aktuell.ru)

 

 

Cimkék: patrusev, donilon, nato, rakéta, irán, szíria, lavrov, lázadás, háború, izrael, kábítószer,
Országok: Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat