OROSZVILAG.HU


Putyin nem vesz részt a G8 csúcson

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-05-14 06:39:04  |  
Németh Ágnes

Putyin nem vesz részt a G8 csúcson

Helyette Medvegyev utazik majd

 Putyin nem vesz részt a G8 csúcson

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Amerikai Egyesült Államok elnökével, Barack Obamával telefonon közölte, hogy nem utazik el a Camp Davidben tartandó G8-ak csúcstalálkozójára. A Fehér ház közleményében az áll, hogy Putyin helyett Oroszországot Dmitrij Medvegyev miniszterelnök fogja képviselni. „Az új orosz kormányban a miniszteri kinevezésekből adódó elfoglaltságára hivatkozva Putyin elnök sajnálatát fejezte ki, hogy nem tud részt venni a május 18-19-én esedékes G8-ak találkozóján. Obama megérti Putyin döntését és üdvözli Medvegyev miniszterelnök részvételét” – ez áll a közleményben, amelyet a RIA hírügynökség idéz.

Ugyanakkor az államfők kétoldalú tárgyalások megtartásáról állapodtak meg, melyet Mexikóban, a G20-ak csúcstalálkozója idejére, június 18-19-re terveznek.

A Kreml sajtószolgálata beszámolt arról, hogy szerdán, telefonbeszélgetésre került sor Vlagyimir Putyin orosz elnök és amerikai kollégája, Barack Obama között. A két elnök a fasizmus felett aratott Győzelem Napja alkalmából kölcsönös jókívánságaikat fejezte ki, megvitatták az orosz-amerikai kapcsolatok fejlődésének távlatait, beleértve a személyes kapcsolatokat is.

Mindkét félnek közös érdeke, hogy továbbra is magas szinten folytassák a párbeszédet. Az utóbbi három évben egy sor kérdésben - többek között a nukleáris fegyverek, Afganisztán, a WTO és a gazdasági- és kereskedelmi kapcsolatok terén elért eredmények folytatásában - mindkét fél érdekelt – áll a Fehér Ház közleményében a két elnök közti telefonbeszélgetést összegezve.

A G8-as csúcstalálkozóra az amerikai elnökök vidéki rezidenciáján, Camp Davidben kerül sor.

A G20-as csoport csúcstalálkozóját a mexikói Los Cabos üdülővárosban rendezik meg. 

 

(Infox.ru)

Cimkék: Putyin, Medvegyev, G8
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat