OROSZVILAG.HU


A közép-ázsiai elnökök nem mennek a NATO-hoz

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-05-16 11:20:00  |  
Gyóni Gábor

A közép-ázsiai elnökök nem mennek a NATO-hoz

A NATO új támaszpontokat szeretne Közép-Ázsiában?

A közép-ázsiai elnökök nem mennek a NATO-hoz

Kirgizisztán, Kazahsztán és Üzbegisztán elnökei, akiket első ízben hívtak meg a NATO csúcstalálkozójára, amelyre ezúttal Chicagóban kerül sor, nem utaznak el a fórumra. Maguk helyett külügyminiszterét küldi el Almazbek Atambajev, Nurszultan Nazarbajev és Iszlam Karimov. Az még nem ismert, hogy a szintén meghívott Emomali Rahmon tadzsik elnök elutazik-e Chicagóba, ahol a fő téma Afganisztán lesz.
A Nyezaviszimaja Gazeta információi szerint a NATO-nak nemcsak azért fontosak a közép-ázsiai államok, mert kulcsszerepet töltenek be az afganisztáni transzport lebonyolításában, de azért is, mert az Észak-atlanti Szerződés Szervezete új katonai támaszpontokat szeretett volna létrehozni ebben a régióban. Különösen érdekes katonai-hírszerző szempontból a Badahsánban fekvő Murgab, ahonnan Kína ellen lehet felderítő tevékenységet folytatni. Emomali Rahmon tadzsik elnök a napokban „elszólta magát”, kijelentve, „számos ország” szeretne bázisokat nyitni Tadzsikisztán területén, aranyhegyeket ígérve.
Kirgizisztánban az USA tárgyalásokat folytat a 2014-ben bezárásra kerülő Manasz légibázis mandátumának meghosszabbításáról, esetleg egy új katonai bázis megnyitásáról Dél-Kirgizisztánban (Batken, Os).
 
 

 

Cimkék: Közép-Ázsia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Tadzsikisztán, Almazbek Atambajev, Nurszultan Nazarbajev, Emomali Rahmon, Iszlam Karimov
Országok: Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat