OROSZVILAG.HU


Oroszország is izraeli haditechnikát vásárol?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-05-17 10:16:06  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszország is izraeli haditechnikát vásárol?

Kémrepülőgépek 50 millió dollár értékben

Oroszország is izraeli haditechnikát vásárol?

Az oroszvilag.hu hasábjain már beszámoltunk róla, hogy Azerbajdzsán izraeli segítséggel komoly fegyverkezési programot hajt végre, ráadásul a Wikileaks „mozgalom” elindulása óta már az is kiderült, hogy Izrael és Oroszország között titkos adatszolgáltatási paktum van érvényben.

Az orosz hadsereg felsőbb köreiből kiszivárgott információk szerint most már Oroszország is fejlett izraeli haditechnikát fog vásárolni. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy drónokat, robottechnikával vezérelt kémrepülőgépeket fognak beszerezni, körülbelül 50 millió US dollár értékben. Korábban az Orosz Hadsereg már vásárolt két darab Bird Eye-400-as, nyolc darab I-View Mk150-as és két darab Searcher Mk.2-es UAV-t (Unmanned Aerial Vehicle – Pilóta Nélküli Légi Jármű), 53 millió dollárért.  

Ezen felül még három, ilyen repülőgépeket irányító rendszert is be kívánnak szerezeni (Orbiter 2, Aerostar és Skystar). Mivel mindegyik rendszer 2-3 ilyen gépet tud kiszolgálni, így egyesek 48 és 72 közé teszik a most megvásárolandó gépek számát.

Jóllehet Oroszország a világ második legnagyobb fegyver exportőre, éppen ezért nem szokott haditechnikát vásárolni, de úgy tűnik, hogy az orosz hadseregben konszenzust sikerült kialakítani: amíg nem tudnak hazai technológiával ilyen kémrepülőket előállítani és nagy számban gyártani, addig hajlandóak azokat külföldről beszerezni.

(RIA Novosztyi) 

Cimkék: izrael, uav, robot, repülő, kém, dollár, hadsereg, fegyver,
Országok: Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat