OROSZVILAG.HU


A Nyugat ismét felfedezi Üzbegisztánt

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-04-01 10:34:42  |  
Gyóni Gábor

A Nyugat ismét felfedezi Üzbegisztánt

Semmit nem értek el a szankciók

 A Nyugat ismét felfedezi Üzbegisztánt

 

Április 1-től ismét megindulnak a közvetlen légijáratok München és Taskent között, hetente három alkalommal. A Lufthansa járatai 5 év szünet után közlekednek ismét Németország és Üzbegisztán között. A légijáratok öt éve azt követően szűntek meg, hogy Brüsszel szankciókat vezetett be Taskent ellen az andizsáni vérengzés miatt (2005 tavaszán Andizsán városában tömegmegmozdulások kezdődtek, amelyeket az üzbég hadsereg bevetésével vert le Iszlam Karimov elnök, több száz halálos áldozatot okozva. Taskent akkor a Nyugatot vádolta azzal, hogy az andizsáni megmozdulást nyugati titkosszolgálatok szervezték egy újabb „színes forradalom” kirobbantása céljából).

A Nyugat által bevezetett szankciók viszont semmit nem értek el. A 2005 után (ismét) Moszkva barátságát kereső Karimov stabilizálni tudta hatalmát. Ma már a Nyugat is kénytelen belátni, hogy Karimov megkerülhetetlen, ha együtt akarnak működni Közép-Ázsia kulcsállamával, Üzbegisztánnal.

Az együttműködés motorja Németország, amelynek a nyugati államok közül hagyományosan a legszorosabb kapcsolatai vannak Üzbegisztánnal. Mintegy 60 német cég rendelkezik képviseletekkel Üzbegisztánban, s 2001 óta Termezben egy német katonai kontingens állomásozik.

Ez év elején Franciaország is tapogatózni kezdett az Üzbegisztánnal való kereskedelmi együttműködést illetően.

Vlagyimir Norov üzbég külügyminiszter üdvözölte a Nyugattal való kereskedelmi kapcsolatok kibontakozását, ugyanakkor azt is világossá tette, Taskent nem tűri a külső nyomásgyakorlást: „A nyugati modellek és az úgynevezett egységes demokratikus standartok erőltetése kontraproduktív. Az Európai Uniónak senki nem adott jogot, hogy Üzbegisztánt vagy más szuverén országokat kontrolláljon.” – jelentette ki Norov.

(ng.ru) 

 

Cimkék:
Országok: Üzbegisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat