OROSZVILAG.HU


Lukasenko nem mehet az olimpiára

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-07-26 23:51:22  |  
Kecskeméti Gábor

Lukasenko nem mehet az olimpiára

Diszkreditálta magát az ellenzék elnyomása miatt

Lukasenko nem mehet az olimpiáraLukasenko nem mehet az olimpiára

 

A brit kormány bejelentette: a belarusz elnökre vonatkozó EU határozat, mely szerint megtagadják tőle az Unió területére való belépést, Nagy-Britanniában is érvényes, s ez alól a XXX. Nyári Olimpiai Játékok idejére sem adnak felmentést. Lukasenko a 2010-es választások után az ellenzékkel szemben elkövetett repressziók miatt diszkreditálta magát az Európai Unióban.

A közlemény szerint Nagy-Britannia „nem jogosult az ebben a kérdésben meghozott döntést megváltoztatni.” A dolog bökkenője, hogy a belarusz elnök egyben a Belarusz Olimpiai Bizottság elnöke is, így automatikus meghívása van az olimpiai játékokra. Éppen ezért a Lukasenko vezette bizottság leveleket küldött Európa több országába (köztük Oroszországba is), hogy ítéljék el London döntését. Minszk akár a bojkottra való felszólítástól sem riadna vissza.

A belarusz elnökön kívül otthon kell maradnia Ahmadinezsád iráni elnöknek is. Personan non grata továbbá Muvaffak Joumaa, a szír olimpiai bizottság elnöke is, aki baráti viszonyt ápol Asszad államfővel.

(aktuell.ru)

 

 

 

 

Cimkék: lukasenko, olimpia, london, bizottság, ahmadinedzsád, sport,
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat