OROSZVILAG.HU


Vietnám csatlakozna a Vámszövetséghez

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-07-29 21:30:50  |  
Kecskeméti Gábor

Vietnám csatlakozna a Vámszövetséghez

Moszkvába látogatott a vietnámi államfő

Vietnám csatlakozna a VámszövetséghezVietnám csatlakozna a Vámszövetséghez

Truong Tan Sang Vietnám államfője hivatalos látogatásra érkezett Oroszországba, melynek során bejelentette, hogy országa fontolóra veszi a Belaruszt, Kazahsztánt és Oroszországot tömörítő Vámszövetségbe való belépést. A vietnámi államfő azt nyilatkozta: amennyiben „országunk hatóságai részéről megvan a politikai akarat, ugyanúgy mint belarusz, kazah partnereink részéről, akkor hamarosan megkezdődhet a folyamat.”

Truong elismerte, hogy Vietnám belépése esetén megtöbbszöröződhet az orosz-vietnámi kereskedelmi forgalom, ami 2011-ben meghaladta a 3 milliárd amerikai dollárt. Vietnámban 78 befektetési projektet valósítottak meg orosz tőkéből, 1 milliárd amerikai dollár értékben. Vietnámból pedig 78 millió amerikai dollár értékben érkezett befektetés Oroszországba.

A múlt héten Omurbek Babanov, Kirgizisztán miniszterelnöke jelentette be, hogy a közép-ázsiai ország – Oroszország támogatását maga mögött tudva – benyújtotta felvételi kérelmét a Vámszövetséghez. 2011-ben az Oroszországi Föderáció, Belarusz és Kazahsztán elnökei az eurázsiai gazdasági integrációról szóló nyilatkozatot írtak alá, mely az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz vezető út menetrendjét vázolta fel. Ezek szerint az Unióhoz vezető út első lépcsőfoka a Vámszövetség létrehozás a és bővítése lenne.

(RIA Novosztyi)

 

 

 

Cimkék: vietnám, vámszövetség, kereskedelem, export, ázsia, unió, eurázsia, putyin, truong tan sang,
Országok: Belarusz Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat