OROSZVILAG.HU


Banánért tankok és Ladák

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-04-04 10:14:19  |  
Gyóni Gábor

Banánért tankok és Ladák

Mélyülő orosz-venezuelai együttműködés

 Banánért tankok és Ladák

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök után Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is Venezuelába látogatott. A látogatás során sikerült jelentősen elmélyíteni a két ország között néhány éve kibontakozó politikai-gazdasági együttműködést.

Oroszország 2012-ig több részletben 2,2 milliárd dollár hitelt folyósít Venezuelának, amiért cserébe hozzáférést kap a venezuelai olajkitermeléshez. Összesen három olajmezőről van szó, 53 milliárd hordó olajtartalékkal. Caracas arra is kötelezettséget vállalt, hogy újabb orosz fegyvereket vásárol a jövőben. Az Egyesült Államokkal szemben Oroszországra támaszkodó Venezuela 2005 óta már több mint 4 milliárd dollár értékben vásárolt fegyvereket Moszkvától, többek között vadászgépeket, helikoptereket, gépfegyvereket – bár Washington már nem egyszer hangot adott tiltakozásának az orosz-venezuelai fegyverüzlet miatt. Caracas ezúttal orosz tankok beszerzésére készül.

De nemcsak orosz tankokat, hanem orosz autókat is hajthatnak a jövőben a venezuelaiak: Igor Komarov, az AvtoVaz elnöke megállapodást írt alá venezuelai kollégáival arról, hogy évente 2250 Ladát szállítanak a dél-amerikai országba, de később arról is szó lehet, hogy licensz alapján saját Ladák gyártásába kezdenek a dél-amerikai országban.

Venezuela atomenergetikai kérdésekben is számít Moszkva együttműködésére, Hugo Chavez venezuelai elnök orosz segítséggel szeretné megépíteni országa első atomerőművét, amiről megállapodást is aláírtak.

Oroszország a tankokért és Ladákért cserébe banánt és más mezőgazdasági termékeket fog kapni Venezuelából.

A látogatás végén Hugo Chavez venezuelai elnök a Felszabadító érdemrenddel tüntette ki Vlagyimir Putyint, ami Venezeuela legmagasabb állami kitüntetése.

 

(gazeta.ru, government.ru)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat