OROSZVILAG.HU


Az Irán elleni szankciókat bírálta Moszkva

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-08-14 20:08:19  |  
Kecskeméti Gábor

Az Irán elleni szankciókat bírálta Moszkva

Washington túl messzire ment az oroszok szerint

Az Irán elleni szankciókat bírálta MoszkvaAz Irán elleni szankciókat bírálta Moszkva

Oroszország élesen bírálta az Amerikai Egyesült Államok vezetésének legújabb, Irán-ellenes döntéseit. Moszkva szerint az elfogadott szankciók komoly hatással lehetnek az orosz-amerikai viszonyra, amennyiben az amerikai rendelkezések orosz vállalatok – és közvetetten Oroszország – érdekeit sértik.

Augusztus 11-én a washingtoni törvényhozás igen komoly intézkedést vezetett be, mely alapján megbüntetnének minden olyan bankot, biztosítótársaságot és tengeri szállítmányozással foglalkozó céget, melyek segítenek kijátszani az iszlamista köztársaság ellen hozott olajkereskedelmi embargót. Az iráni olaj világpiacra történő kijutása az amerikaiak szerint közvetve az iráni atomprogramot segítené elő.

Az orosz külügyminisztérium közleményében nem késlekedett kijelenteni, hogy az amerikai intézkedés „nyílt zsarolás”, továbbá „súlyos ellentmondásban áll a nemzetközi joggal”, a „folyamatos nyomás Teheránon” pedig aláássa a hat nemzet által hozott erőfeszítéseket, hogy az iráni atomprogram körül kialakult patthelyzetet sikerüljön békés úton megoldani.

(Radio Free Europe)

 

 

 

 

Cimkék: irán, teherán, usa, washington, atom, nukleáris, diplomácia, szankció,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat