OROSZVILAG.HU


Katolikus-pravoszláv közeledés 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-08-17 09:12:24  |  
Gyóni Gábor

Katolikus-pravoszláv közeledés 

Katonai tiszteletadással fogadták Kirill pátriárkát Varsóban 

 Katolikus-pravoszláv közeledés 

 

Katonai tiszteletadás köszöntötte az augusztus 16-án Varsóba látogató Kirill pátriárkát, az Orosz Pravoszláv Egyház fejét. Kirill négynapos lengyelországi vizitjének legfőbb aktusára ma kerül sor, egy katolikus-pravoszláv deklaráció aláírásával, amely Európa keresztény örökségének fontosságát és a lengyel-orosz történelmi megbékélés szükségességét hangsúlyozza. A deklaráció pontos szövege azonban egyelőre nem ismert, azt titkoban tartották, ám Ilarion (Alfejev) metropolita, a Moszkvai Patriarchátus „külügyi” osztályának vezetőjének szavai szerint abban elítélésre kerülnek a „harcias szekularizmus” és a liberalizmus eszméi is.

Kirill tegnap interjút adott a lengyelországi sajtó munkatársainak. Ebben azt hangsúlyozta, hogy Oroszországban az állam és az egyház szétválasztása megtörtént és mindkét fél tiszteletben tartja a másik autonómiáját – amit furcsának vél a Nyezaviszimaja Gazeta kommentárja a Pussy Riot ügy hátterében, amikor is az állami ügyész egy templomban elkövetett vétség miatt követel három évi szabadságvesztést a női együttes három tagjára...

A lengyelországi út Kirill első látogatása pátriárkává választása óta egy katolikus többségű országba.

A katolikus – pravoszláv, illetve lengyel – orosz közeledést eddig a történelmi viták hátráltatták, illetve az, hogy a Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel jobboldal mai napig az oroszokat teszi felelőssé a 2010-es szmolenszki repülőgépszerencsétlenség miatt, amelyben életét vesztette Lech Kaczynski lengyel elnök és a lengyel hadsereg vezetése.

A Varsóba utazó Kirill pátriárka azonban most megbékélésre szólít fel, és a jelek szerint ezt a törekvését támogatják a lengyel katolikus egyház főpapjai is. Józef Michalik przemysli érsek, a Lengyel Püspöki Kar elnöke a lengyel TVP csatornának adott interjújában elmondta, a megbékélésre kell törekedni, hiszen az oroszoknak is lenne mint felhánytorgatniuk...Ilyen például a varsói Alekszandr Nyevszkij Székesegyház lerombolása a ’20-as években, számos pravoszláv templom megsemmisítése a két világháború közötti Lengyelországban, a pravoszláv vallásúak erőszakos katolizálása a II. Rzeczpospolitában (1938-ban a lengyel hadsereg támogatásával)...

A lengyel – orosz, katolikus – pravoszláv történelmi megbékélés színhelye tehát Lengyelország, mindazonáltal Kirill pátriárka továbbra sem hajlandó találkozni a pápával. „Még nem jött el az ideje” – jelentette ki lengyel újságíróknak az Orosz Pravoszláv Egyház feje.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta, patriarcha.ru)

 

Cimkék: Kirill pátriárka, Lengyelország, Orosz Pravoszláv Egyház
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat