OROSZVILAG.HU


Varsóban a megbocsátást hangsúlyozta Kirill

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-08-18 09:45:46  |  
Gyóni Gábor

Varsóban a megbocsátást hangsúlyozta Kirill

Közös nyilatkozat a Lengyel Püspöki Karral

 Varsóban a megbocsátást hangsúlyozta Kirill

 

A lengyelországi látogatáson tartózkodó Kirill pátriárkát tegnap fogadta Bronislaw Komorowski lengyel elnök is. Ugyanezen a napon a varsói Királyi Palotában közös nyilatkozatot írt alá Józef Michalik przemysli érsekkel, a Lengyel Püspöki Kar elnökével, amely a megbocsátás és a megbékélés szükségességét hangsúlyozza.

A nyilatkozat szerint a lengyel és az orosz nép Kelet és Nyugat keresztény szellemiségének hordozója, s e testvéri népeket „az emberi gyengeségek, az  individuális és közösségi egoizmus és a politikai nyomásgyakorlás távolította el egymástól”. A második világháborút követő ateizmus korának keserű tapasztalati után most eljött az idő a dialógusra és a megbékélésre. Ezért a közleményben az egymás ellen kölcsönösen elkövetett vétkek megbocsátására szólítják fel a hívőket.

A nyilatkozat szerint a lengyel és az orosz népet egyesíti a 20. század történelmi tapasztalata, a második világháború tragédiája, a repressziók, a totalitárius rezsimek vallásüldözése, melynek milliók váltak áldozatául ártatlanul. A múlt tisztázása a történészek feladata, azonban a nyilatkozat aláírói arra kérik a politikusokat, tudósokat, művészeket és más közszerpelőket, hogy segítsenek előmozdítani a dialógus ügyét.

Ami a jelen és a jövő kihívásait illeti, az egyházak elismerik a világi és az egyházi hatalom autonómiáját, ugyanakkor együttműködésre törekszenek a világi hatalommal a család, a gyermeknevelés, a társadalmi rend és más kérdések ügyében. Az egyház fellép a tolerancia és a vallásszabadság védelmében.

Ugyanakkor a szabadság védelme ürügyén egyesek olyan nézeteket fogalmaznak meg, amelyek ellentétesek a keresztény szellemiséggel, mint például az abortusz, eutanázia, egynemű házasságok, fogyasztói társadalom – hangsúlyozza a katolikus és pravoszláv egyházi elöljárók nyilatkozata.

 

(patriarchia.ru)

 

Cimkék: Orosz Pravoszláv Egyház, Kirill pátriárka, Lengyelország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat