OROSZVILAG.HU


Amerikai bázis épülhet Üzbegisztánban

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-08-23 11:50:41  |  
Gyóni Gábor

Amerikai bázis épülhet Üzbegisztánban

Oroszország Kirgizisztánban erősíti pozícióit

 Amerikai bázis épülhet Üzbegisztánban

 

A Kommerszant  információi szerint immár konkrét tárgyalások zajlanak Washington és Taskent között egy katonai operatív központ felállításáról a közép-ázsiai ország területén, ami lényegében egy amerikai katonai bázis létrehozását jelenti Üzbegisztánban. Miután kivonják az amerikai csapatokat Afganisztánból, Üzbegisztán lehet az USA legfontosabb bázisa a közép-ázsiai régióban.

Az amerikai-üzbég együttműködés elmélyülése, ha nem is volt váratlan, de viharos gyorsasággal következett be az elmúlt hetekben. Taskent kilépett az orosz dominanciájú ODKB-ból, Washington pedig kihúzta arról a feketelistáról Üzbegisztánt, amely az emberi jogok megsértésre hivatkozva gátolja a katonai együttműködést. Az elmúlt hetekben egymásnak adták a kilincset a magas rangú amerikai katonatisztek és politikusok Taskentban.

Üzbegisztán az amerikai bázisért cserébe megkaphatja az Afganisztánból kivont amerikai haditechnika egy részét.

Igaz, a nemrég elfogadott, és Iszlam Karimov elnök által személyesen kontrollált üzbég külpolitikai stratégia szerint Üzbegisztán nem teszi lehetővé külföldi katonai bázisok létrehozását az ország területén, s Robert Blake, az amerikai külügyminiszter tanácsadója szerint az USA nem tervez hosszú távra katonai bázisokat Üzbegisztánban, de a Kommerszant diplomáciai forrásai mégis úgy tudják, a legnagyobb amerikai katonai támaszpont kiépítése zajlik a közép-ázsiai régióban Taskent együttműködésével.

Moszkva természetesen nem örül annak, hogy az USA bázist szeretne létrehozni Üzbegisztánban, és Kirgizisztánnal erősíti katonai együttműködését. A Kommerszant forrásai szerint ősszel Moszkva és Biskek stratégiai partneri együttműködést ír alá, e szerint Oroszország részt vesz kirgizisztáni vízerőművek építésében. Oroszország a tervek szerint elenged Kirgizisztánnak egy majd 500 millió dolláros adósságot, és újabb katonai bázist hozhat létre az ország területén, egyelőre 15 éves időtartamra. Almazbek Atambajev kirgiz elnök ígérete szerint pedig a manaszi amerikai légibázist 2014-ben felszámolják. Ezekkel a szerződésekkel Kirgizisztán az orosz remények szerint hosszútávon is Oroszországhoz és az ODKB-hoz köti a sorsát.

 

 

 

Cimkék: Üzbegisztán, USA, katonai együttműködés, Kirgizisztán, Manasz, Almazbek Atambajev
Országok: Üzbegisztán Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat