OROSZVILAG.HU


A harmadik indiai fregatt is lassan elkészül

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-09-20 14:02:47  |  
Kecskeméti Gábor

A harmadik indiai fregatt is lassan elkészül

Már csak a dokk és tengeri próbák vannak hátra

A harmadik indiai fregatt is lassan elkészülA harmadik indiai fregatt is lassan elkészül

 

Kalinyingrádban az utolsó simításokat végzik az Indiának szállítandó harmadik fregatton: a Talvar osztályú fregattot most dokk próbára viszik. A „Trikand” elnevezésű hajó az utolsó a három közül, amit Oroszország egy 1.6 milliárd dolláros üzlet keretében szállít a Föld második legnépesebb országának. Az első fregatt („Teg”) idén áprilisban érkezett meg Indiába, a második fregatt („Tarkas”) hamarosan útra kel, hogy novemberben átadásra kerüljön.

A „Trikand” próbái szeptember közepén kezdődtek a Jantar hajógyárban, Kalinyingrádban, s a tervek szerint január közepén végeznek is ezekkel. A tengeri próbák jövő évben kezdődhetnek el a Balti-tengeren, mielőtt 2013 nyarán a hajót leszállítanák az Indiai Haditengerészet számára.

A fregattok mindegyike 8 darab BrahMos szuperszonikus rakétával, továbbá egy 100 mm-es ágyúval, föld-levegő rakétarendszerrel, légvédelmi fegyverekkel, torpedókkal és egy, tengeralattjárók elhárítására alkalmas helikopterrel van felszerelve.

Az orosz-indiai fegyverkereskedelem az orosz technikai hiányosságok miatt az elmúlt években nem volt zökkenőmentes. Tavaly India elégedetlenségének adott hangot, mivel a fregattok átadása majd egy évet késik. Az indiaiak szerint nem állt rendelkezésre elég szakképzett munkaerő és hibák léptek fel a termelési láncban. Egy másik fejlesztésnél is hibák jelentkeztek: a „Vikramaditia” névre átkeresztelt egykori „Admiral Gorskov” szovjet-orosz repülőgép hordozó tengeri próbái során meghajtási hibák léptek fel, így a 2012 decemberére tervezett átadás 2013 októberéig elhúzódhat. Az akadozó szállítások miatt az indiai hatóságok többször nemtetszésüknek adtak hangot, így Moszkva nemrég néhány igen komoly hadianyag megrendelést vesztett el Indiában, mely az oroszországi fegyverek hagyományos vásárlója. Moszkva számára ez, s az „arab tavasz” miatt elvesztett közel-keleti, észak-afrikai fegyverpiacok komoly nehézségeket okoznak.

(RIA Novosztyi) 

Cimkék: india, haditengerészet, hajó, fregatt, talvar, gorskov, rakéta, fegyver, moszkva, arab, kereskedelem,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat