OROSZVILAG.HU


A palaolaj megváltoztatja a világot?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-11-13 12:02:13  |  
Oroszvilag.hu

A palaolaj megváltoztatja a világot?

Bajba kerülnek a hagyományos olajexportőrök?

 A palaolaj megváltoztatja a világot?

 

Az IMEMO és az Orosz Tudományos Akadémia Energetikai Intézete szemináriumot rendezett „Palaolaj: új kihívás Oroszország számára?” címmel. A tudományos fórumon részt vettek a Duma, a felsőház és különböző minisztériumok képviselői is, valamint üzletemberek és cégek.

Az Akadémia kutatói és a BP elemzői szerint a jövőben forradalmi módon megváltozhat az olajipar a palaolaj kitermelésével. A palaolaj már régóta ismert, ám eddig nem álltak rendelkezésre azok a technológiák, amelyek gazdaságossá tennék a kinyerését. Az USA-ban és Izraelben viszont már kidolgozásra kerültek a palaolaj kitermelését szolgáló technológiák – s ez a két ország jelentős palaolaj készletekkel rendelkezik. Az új technológiák kidolgozása akkor kezdődött, amikor az olaj ára elérte a 100 dollárt.

A világ palaolajkészletei felérnek a „hagyományos” olajkészletekkel, s épp ezért ez kihívást jelent Oroszország számára. Jelenleg 25-30 dollárba kerül egy barrel palaolaj kitermelése (az USA-ban 50 dollár).

Ez jelentősen olcsóbb, mint a hagyományos olajkitermelés. Az orosz gazdaság továbbra is kiszolgáltatott az olajexportnak, s az orosz költségvetés számára legalább 112-113 dollár/barrel ár az elfogadható. Ha az olajár 80 dollárra csökkenne, az nagyon érzékenyen érintené az orosz költségvetést.

Prognózisok szerint az USA 2035-re 400-600 millió tonna palaolajat tud majd kitermelni, és olaj önellátóvá válik. A közel-keleti olajexportőrök kénytelenek lesznek új piacokat keresni – az orosz olaj rovására.

Az olajipar ilyen átalakulása jelentős geopolitikai következményekkel járhat. Főleg az olajexportőr országok szembesülhetnek kellemetlenségekkel.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: palaolaj, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat