OROSZVILAG.HU


Az oroszok mentik meg a német gazdaságot?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-11-21 09:20:03  |  
Oroszvilag.hu

Az oroszok mentik meg a német gazdaságot?

Egyre fontosabbak az orosz gazdasági kapcsolatok

 Az oroszok mentik meg a német gazdaságot?

 

 

Az Eurostat adatai szerint 2012 második negyedévében 0,2 százalékkal, a harmadik negyedévben 0.1 százalékkal csökkent az eurózóna országainak GDP-je. A harmadik negyedévben csak a francia és a német gazdaság tudott növekedni 0,2 százalékkal.

Ezzel együtt is nyilvánvaló, hogy immár Németországot is elérték a válság következményei. A válság elsősorban az exportáló cégekre lehet hatással. Ebben a helyzetben felértékelődik Oroszország és az orosz piac.

Miközben Európát válság sújtja, az orosz gazdaság kilátásai meglehetősen jók, a GDP 4 százalékkal emelkedett, s a külföldi befektetések is 6,2 százalékkal nőttek az elmúlt egy évben. Az Orosz-Német Kereskedelmi Kamara – ahová mintegy 6 ezer cég tartozik – résztvevői körében november elején felmérést végeztek, amelyből az derül ki, hogy a német cégek elégedettek egyre jövedelmezőbb oroszországi befektetéseikkel és megbízható partnernek tekintik Oroszországot. Az Oroszországban tevékenykedő cégek kétharmada új munkatársakat vett fel az elmúlt egy évben.

A német üzletemberek szerint az euróválsággal összefüggésben egyre fontosabb szerep jut Oroszországnak és az oroszországi piaci terjeszkedésnek.

A németek különösen nagy reményeket fűznek az orosz vezetés által – még Medvegyev által – meghirdetett modernizációhoz. Ezzel összefüggsében több száz milliárd eurós befektetések várhatók, s nagy lehetőséget jelentenek főleg a magasan képzett szakembereket magukénak tudó cégek számára.

Azaz az Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatok segíthetnek a német gazdaság szekerét kitolni a kátyúból.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: Németország, Oroszország, német-orosz gazdasági kapcsolatok, Medvegyev, modernizáció
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat