OROSZVILAG.HU


Oroszország az iszlám első számú ellensége?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-12-24 01:05:16  |  
Kecskeméti Gábor

Oroszország az iszlám első számú ellensége?

Juszuf al-Kardavi sejk kijelentése

Oroszország az iszlám első számú ellensége?Oroszország az iszlám első számú ellensége?

„Testvéreim, ezekben a napokban Moszkva vált az iszlám és a muzulmánok első számú ellenségévé.” Ezt a meglepő bejelentést a világszerte ismert szunnita teológus, Juszuf al-Karadavi sejk tette a napokban. Álláspontja szerint Oroszország nagyban felelős a szíriai polgárháborúban megölt civilekért. A kijelentés azonban nem csupán érzelmi töltetű, hanem – ismerve a sejk befolyását az iszlám világban – felér egy nyílt fenyegetéssel.

A sejk az iszlám világ legismertebb teológusa, az al-Dzsazíra csatornán hetente jelentkező „A saria és az élet” című műsora muzulmánok millióihoz jut el világszerte, nem mellékesen az Iszlám Testvériség vezetője Egyiptomon kívül Szíriában, Líbiában és más muzulmán országokban. Ha a sejk valamit vagy valakit az iszlám ellenségének nevez, követői gyakran parancsként értelmezik szavát: a dániai Mohamed karikatúra körüli botrány kirobbanásakor ő indította el a dán áruk bojkottját a muzulmán világban, a 2011-es egyiptomi és líbiai forradalmak után mindkét országban a saria bevezetését sürgette. A sejk eddig 120 könyvet írt a különböző vallási kérdésekről, számos országban tüntették ki, a világ 100 legintellektuálisabb személye között tartják nyilván.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy al-Karadavi a Hamász vallási vezetője, aki az öngyilkos támadásokat vallási szempontból elfogadhatónak tartja. Kérdés, hogy kijelentését a muzulmánok közül hányan veszik komolyan, s milyen hatást fog kiváltani Oroszország több milliós muzulmán lakossága körében.

(Radio Golosz Rosszii)

 

 

 

 

 

 

Cimkék: sejk, kardavi, iszlám, kardavi, muzulmán, al-dzsazíra, szíria, líbia, egyiptom, hamász,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat