OROSZVILAG.HU


Evakuálás Szíriából

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-01-23 23:58:39  |  
Kecskeméti Gábor

Evakuálás Szíriából

Moszkvába érkezett 77 orosz állampolgár

Evakuálás SzíriábólEvakuálás Szíriából

Két évvel az ehhez igen hasonló líbiai evakuáció után Oroszország ismét menteni kényszerül állampolgárait, ezúttal a forrongó Szíriából. Moszkva ugyanakkor tartózkodik attól, hogy evakuációs hullámot indítson el.

A jelenlegi menekültek elsősorban olyan orosz nők, akik Szíriában mentek férjhez. Az evakuált személyek között 27 gyermek található, s néhány orosz nő szír férje. A lassan két éve tartó harcokban sok orosz-szír házaspár vesztette el otthonát vagy a létfenntartáshoz szükséges körülményeit. Az evakuálásra mindannyian a damaszkuszi orosz nagykövetségen jelentkeztek, ezt követően busszal szállították őket Damaszkuszból a libanoni fővárosba, Bejrútba, majd onnan repülőgéppel Moszkvába.

A damaszkuszi orosz nagykövetség szerint további 8.000 orosz állampolgár tartózkodik még Szíriában, ám egyes feltételezések szerint még ez a szám sem fedi a valóságot. (Nem hivatalos adatok szerint 25.000 orosz nő házasodott meg szír férfival és költözött az arab államba az elmúlt évtizedekben.)

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint mint minden országnak, az Oroszországi Föderációnak is vannak evakuációs tervei, de ezek alkalmazása nem kerül szóba, mivel az a szíriai helyzet ezt nem indokolja. Lavrov szerint Oroszország a szíriai helyzet stabilizálásán dolgozik, ám ez nem jelenti sem az Aszad-rezsim, sem az ellenzéki erők támogatását.

Szakértők ugyanakkor úgy látják, hogy az aleppói orosz konzulátus bezárása és az első evakuáció már azt jelenti, hogy Moszkva egyre valószínűbbnek tartja az Aszad-rezsim bukását. Az orosz diplomácia ezt egyelőre tagadja, de kijelentették: mindenkit, aki hozzájuk fordul segítségért, kihoznak a közel-keleti országból.

Vlagyimir Putyin eközben találkozott a libanoni elnökkel, Michel Szulajmannal, akinek felajánlotta, hogy pénzügyi és egyéb segítséget nyújt a szíriai menekültkérdés kezelésében. Moszkva arra is készen áll, hogy egy nemzetközi segélykonferenciát hozzon tető alá, mely során koordinálnák a 200.000 Libanonba menekült szíriai helyzetét. Oroszország, Libanonhoz hasonlóan a be nem avatkozás politikája mellett szilárdan áll ki, s más országoknak is ezt a példát ajánlja – tette hozzá az orosz elnök.

(aktuell.ru)

 

 

 

 

 

 

Cimkék: evakuálás, aszad, szíria, libanon, bejrút, moszkva, damaszkusz, aleppó, lavrov, putyin, szulajman, menekült,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat