OROSZVILAG.HU


Változó grúz külpolitika?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-02-02 19:27:14  |  
Kecskeméti Gábor

Változó grúz külpolitika?

Meglepő kijelentés a grúz külügyminisztertől

Változó grúz külpolitika? Változó grúz külpolitika?

 

A Münchenben tartózkodó grúz külügyminiszter, Maja Pandzsikidze meglepő kijelentést tett, ami ellentétben áll az Ivanisvili-kormány eddigi békülékeny hangnemével. Pandzsikidze szerint Abházia és Dél-Oszétia orosz megszállása a regionális és európai békét fenyegeti.

A grúz külügyminiszter az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciáján mondta ezt, majd hozzátette: Tbiliszi rendkívül sajnálja, hogy az EBESZ-t arra kényszerítették, hogy felfüggessze tevékenységét Grúziában, de kormánya nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy az EBESZ missziója visszatérjen. Pandzsikidze szerint a grúz vezetés most igyekszik a nemzetközi közösség segítségével Moszkvát meggyőzni arról, hogy Oroszország is profitálhat abból, ha közvetlen szomszédságában béke és stabilitás van.

A grúz külügyminiszter kijelentését „előkészítette” Joe Biden amerikai alelnök néhány órával korábban mondott beszéde, melyben megemlítette, hogy a két szakadár grúziai tartománnyal való eljárás – ezek függetlenségét Moszkva a 2008-as háború után elismerte – a Moszkva és Washington közötti „valódi különbségek” egyike.

„Az Egyesült Államok nem fogja Abháziát és Dél-Oszétiát független államként elismerni. Nem fogjuk egyetlen nemzet befolyási övezetét sem elismerni. Amerika álláspontja továbbra is az, hogy szuverén államoknak joga van saját döntéseket hozni és saját szövetségeseiket megválasztani.”

A bajor fővárosban 400 vezető diplomata részvételével zajlik a hétvégi EBESZ konferencia, akik az EU-ból, az Egyesült Államokból és Oroszországból érkeztek.

(Radio Free Europe)

 

 

 

 

  

 

 

 

Cimkék: eu, tbiliszi, ebesz, osce, maja, pandzsikidze, abházia, oszétia, joe, biden, 2008, münchen, ivanisvili, moszkva,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat