OROSZVILAG.HU


Új céldátum a sah denizi mezőre: 2019

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-02-15 14:42:06  |  
Kecskeméti Gábor

Új céldátum a sah denizi mezőre: 2019

A Nabucco-nak esélye sem marad

Új céldátum a sah denizi mezőre: 2019Új céldátum a sah denizi mezőre: 2019

Az Azerbajdzsáni Állami Olajtársaság befektetésekért és marketingért felelős elnökhelyettese, Elshad Nazirov bejelentette, hogy az európai piacokat 2019-től tudják ellátni a Sah Deniz mezőről származó földgázzal.

Amennyiben idén októberben a Sah Deniz mező kitermelésére létrehozott konzorcium a befektetés mellett dönt, akkor 2018-ban már a transzanatóliai gázvezetékben elkezdhetik a földgáz szállítását. Egy évvel később pedig már az európai fogyasztókat is kiszolgálhatják.

Nazirov kijelentette, hogy júniusban a konzorciumnak döntenie kell arról is, hogy az exportált gázt az egyelőre papíron létező Nabucco-n, vagy a transzadriai vezetéken szállítsák-e.

„A döntés joga a konzorciumé, nem az azeri kormányé, vagy a SOCAR-é, így bármelyik útvonal szóba jöhet. A döntést azonban tisztán üzleti szempontok alapján fogják meghozni, ezért az lesz a legoptimálisabb.” – tette hozzá az elnökhelyettes.

Amennyiben elindul a kitermelés a gázmezőn, úgy évi 24-25 milliárd köbméter földgáz exportálására számítanak. Azerbajdzsán területén több gázmező is található, de a Sah Deniz a legnagyobb, s egyetlen más mezőn sem lehet annyit kitermelni, mint ezen. Továbbá egyetlen más mező sem indokolná egy Európáig tartó gázvezeték megépítését. Nazirov azt is hozzátette, hogy a TANAP (transzanatóliai) gázvezeték megépítése elősegíti más azeri földgázmezők fejlesztését is, mivel jelentősen növeli a földgáz exportjának lehetőségét Európába. (A TANAP építése jövőre indul, s 2018-ban üzembe akarják helyezni. A beruházás teljes költsége 7 milliárd USA dollár, 80%-ban tulajdonos az azeri SOCAR, 15% tulajdonrész a török BOTAŞ-é.)

(News.az)
 

 

 

Cimkék: tanap, sah deniz, nazarov, socar, botas, törökország, földgáz, mező, export, európa, anatólia,
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat