OROSZVILAG.HU


A CIA és a posztszovjet térség

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-03-14 11:25:11  |  
Oroszvilag.hu

A CIA és a posztszovjet térség

Még csak most jön a neheze Putyin számára?

 A CIA és a posztszovjet térség

A CIA amerikai Szenátus számára készített előrejelzése szerint Vlagyimir Putyin számára a harmadik elnöki ciklus nehezebb lesz, mint az előző kettő volt. A rá váró kihívások komolyabbak lesznek, mivel az oroszországi társadalomban növekvő gazdasági, szociális, politikai elégedetlenség észlelhető, amit totális korrupció és a reális pluralizmus hiánya kísér. Putyin harmadik elnöksége idején ugyan „véget ért a tolerancia”, s a hatalom egy „agresszív megközelítéssel” elfojtotta a tiltakozó mozgalmakat, ám az elégedetlenség forrásai továbbra is léteznek.

A CIA szerint Oroszország legfontosabb külpolitikai célja befolyása helyreállítása a posztszovjet térségben. Ehhez használja fel eszközül a Vámuniót és Eurázsiai Uniót. Moszkva számára a legtöbb aggodalmat az amerikai rakétatelepítési tervek okozzák Kelet-Európában.

Ami az orosz fegyverkezési programot illeti, a megújulást lassítják pénzügyi és bürokratikus akadályok. Az orosz hadsereg modernizációja azt teszi lehetővé, hogy Oroszország katonailag is domináns pozíciót foglaljon el a posztszovjet térségben. Azonban az orosz hadsereg képtelen lesz hosszútávú támadó hadműveletekre a NATO egyesített erői ellen.

A 30 oldalas dokumentum 3 oldalt szán Oroszországra és „Eurázsiára”. Az egyes államok közül Oroszországgal foglalkozik legtöbbet a dokumentum.

Grúzia kapcsán megjegyzi, Bidzina Ivanisivili és a Grúz Álom pártszövetség győzelme után Tbiliszi célja a grúz-orosz kapcsolatok normalizálása. Másfelől a politikai változások miatt instabilitás is elképzelhető Grúziában.

Közép-Ázsiában a politikai vezetők többre értékelik a politikai stabilitást és a gazdasági reformoknál. A jelentés szerint a közép-ázsiai államoknak nem sikerült eddig konstruktív kapcsolatokat kiépíteniük egymással: a személyes rivalizálás, a határviták, a víz- és energiaügyek lezáratlansága a jellemző. Etnikai konfliktusok kirobbanása elképzelhető.

Belaruszban Lukasenko elnök a válság miatt 1994-es hatalomra jutása óta a legkomolyabb változások végrehajtására kényszerül.

Ukrajna Viktor Janukovics elnöksége idején az autoritarizmus felé halad – vélik a CIA szakértői.

 

(odni.gov, newsru.com)

Cimkék: CIA, posztszovjet térség, Oroszország, fegyverkezés, Közép-Ázsia
Országok: Belarusz Ukrajna Grúzia Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat